Okrogla miza Evropska unija med globalnimi izzivi in čezmejnim povezovanjem

Okrogla miza Evropska unija med globalnimi izzivi in čezmejnim povezovanjem

2024-07-02T12:28:18+02:00

Medijska hiša Delo je v četrtek, 18. aprila 2024, v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru organizirala okroglo mizo z naslovom »Evropska unija med globalnimi izzivi in čezmejnim povezovanjem«, ki je del projekta Evropa izbira. Gosti in udeleženci so razpravljali o vlogi Slovenije in EU v svetu, o globalnih izzivih in priložnostih za EU, o vprašanju strateške neodvisnosti EU, trajnostnem razvoju in predvsem pomembnosti čezmejnega povezovanja.

Okroglo mizo sta vodila Nataša Čepar, novinarka časnika Delo, in Aljaž Pengov Bitenc iz Metine liste. V razpravi so sodelovali Nevenka Kržan, predsednica uprave Luke Koper, prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem, Matjaž Nemec, evropski poslanec, Tatjana Rojc, senatorka Republike Italije in predstavnica slovenske narodne skupnosti v italijanskem parlamentu, prof. dr. Peter Vidmar, dekan Fakultete za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani, kot aktivna poslušalka pa je svoj pogled prispevala evropska poslanka Irena Joveva.

Predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan je poudarila pomen Luke za celotno srednjo Evropo. Težava so predvsem zamude ladij zaradi napetosti na Bližnjem vzhodu, ki ogrožajo pomorsko pot čez Rdeče morje, vendar se je stanje aprila že normaliziralo, je pojasnila. Na zmogljivosti pristanišča bo pomembno vplival drugi tir, v Luki Koper pa investirajo tudi v infrastrukturo pomolov, skladišč in gradnjo novega potniškega terminala ter načrtujejo zeleni prehod.

Kljub pomenu Luke Koper sta ladjarstvo in ladjedelništvo v Sloveniji zanemarjeni področji, diplomanti Fakultete za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani pa delo pogosto iščejo v tujini, je pojasnil dekan dr. Peter Vidmar. Fakulteta sicer sodeluje tudi pri raziskavah letalnikov in razvoju podvodnih dronov, ki bi lahko bili v vse bolj napetih razmerah v svetu uporabljeni za vojaške namene. Strokovnjaki za takšne tehnologije so dandanes zelo iskani, je zagotovil.

Rektorica Univerze na Primorskem dr. Klavdija Kutnar je opisala, kako pomembno je članstvo Slovenije v EU pripomoglo k razvoju univerze, tako s finančnimi sredstvi kot z odprtimi mejami. Kar 23 odstotkov študentov na primorski univerzi je iz tujine, večina iz držav zahodnega Balkana. Devetnajst študijskih programov je razpisanih v angleškem jeziku, zato je zanimanja za študij veliko.

Zaradi drže nekaterih evropskih politikov do dogajanja v Gazi Evropska unija izgublja moralno avtoriteto v svetu, je opozoril evropski poslanec Matjaž Nemec in poudaril pomembnost prizadevanja za človekove pravice. Evropska neformalna moč je predvsem v velikosti evropskega trga, prek katerega ima EU pomemben vpliv na globalno prizorišče, je prepričan Nemec in verjame, da mora Evropska unija ostati načelna, če želi spreminjati svet.

Čeprav v članicah EU živi kar 50 milijonov ljudi, ki so v svojih državah manjšine, vsi še vedno nimajo zagotovljenih enakih pravic, je poudarila senatorka Republike Italije in predstavnica slovenske skupnosti v italijanskem parlamentu Tatjana Rojc. Opozorila je, da predvsem politiki italijanske desnice »zgodovino izrabljajo na nesramen način«, hkrati pa pozabljajo na fašistične zločine nad Slovani. »Ne moremo pozabiti besed Benita Mussolinija v Gorici, da je treba uničiti vse moške te preklete rase,« je dejala in poudarila, da je naša dolžnost graditi boljši svet. Matjaž Nemec in Tatjana Rojc sta se zavzela tudi za zaustavitev izraelske morije v Palestini.

Ob zaključku razprave gostov je svoj pogled prispevala evropska poslanka Irena Joveva in spregovorila o ideji Evrope regij in instituciji Evropski odbor regij: »Regionalne koncepte rešitev in okvire, ki so že vzpostavljeni na ravni Evropske unije, bi morali bolje izkoristiti in jim dati tudi institucionalno gledano večjo težo.« Dodala je, da je »za Slovenijo neugodno to, da spada nadpovprečno razvita prestolnica pod zahodno kohezijsko regijo«, in za konec poudarila, kako pomembna je za Slovenijo vpetost v Evropsko unijo. Prireditev se je zaključila s polurno razpravo udeležencev, ki so predstavili zanimiva stališča.

Projekt Evropa izbira

Okrogla miza je potekala v okviru Delovega projekta Evropa izbira, ki ga sofinancira Evropska unija, in je druga od treh, ki jih medijska hiša Delo organizira v sodelovanju z Metino listo. Prva z naslovom Mladi, enakost spolov in (ne)udeležba na EU volitvah je bila v Ljubljani, tretja, ki bo namenjena okoljski problematiki, pa bo 22. maja 2024 na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru.

Vse okrogle mize je mogoče spremljati v neposrednem prenosu na portalu delo.si, na katerem je tudi posnetek druge okrogle mize: https://www.delo.si/novice/evropa-izbira/evropska-unija-med-globalnimi-izzivi-in-cezmejnim-povezovanjem/