34. kresnika je prejela Anja Mugerli za roman Pričakovanja

34. kresnika je prejela Anja Mugerli za roman Pričakovanja

2024-07-02T16:05:03+02:00

Delovo nagrado kresnik za najboljši roman preteklega leta je osvojila Anja Mugerli za roman Pričakovanja, ki ga je izdala Cankarjeva založba. Zmagovalka je prejela priznanje in finančno nagrado v vrednosti 7000 evrov bruto, ki jo podeljuje medijska hiša Delo. Podelitev 34. nagrade kresnik je Delo organiziralo tradicionalno na kresni večer, 23. junija, na Cankarjevem vrhu na Rožniku. Zbrane goste je po uvodnem pozdravu direktorice Dela Nataše Luša nagovorila direktorica Javne agencije za knjigo RS Katja Stergar.

 

 

Kresnikovi nominiranci in mladi literati

Ob zmagovalcu so se med finaliste uvrstila še naslednja dela in avtorji: O vinu, kozah in drugih prevarah Borisa Kolarja (Goga), Težka voda Pie Prezelj (Goga), Tri barve za eno smrt Janje Rakuš (Litera) in Gral Vlada Žabota (Beletrina). Lani je kresnika posthumno prejel Lado Kralj za roman Ne bom se več drsal na bajerju.

Na prireditvi sta bili tretje leto zapored podeljeni tudi Delovi nagradi za mlade literate in literarne kritike mlado pero. Nagrado za mladega literata je prejel pesnik Pino Pograjc, za mladega kritika pa literarna kritičarka Anja Zidar.

Odločitev žirije v klavzuri v Cankarjevi sobi

Nagrajenca osrednje slovenske literarne nagrade kresnik vsako leto na kresni večer izbere žirija, ki se o zmagovalcu odloča v klavzuri v Cankarjevi sobi med sklepno prireditvijo. Pred tem pozorno prebere vsa romaneskna dela slovenskih avtorjev, ki so izšla leto prej, in nato postopoma krči izbor. Letos je prebirala 185 romanov, ki so izšli v letu 2023.

Letošnjo žirijo sestavljajo predsednik žirije, dolgoletni novinar Delove kulturne redakcije Igor Bratož, docent na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske filozofske fakultete Igor Žunkovič, samostojni literarni kritik in prevajalec ter odgovorni urednik portala Vrabec Anarhist Igor Divjak, literarna kritičarka in prevajalka Tanja Petrič in literarni in filmski kritik Robert Kuret.

Prejemniki Delove nagrade mlado pero

Na prireditvi so najprej pospremili žirijo v klavzuro, nato pa so predstavili projekt Mlado pero, v okviru katerega Delo v sodelovanju s pisarno Ljubljane, Unescovega mesta literature, vsak zadnji torek v mesecu predstavi izstopajoče mlade avtorje poezije, proze in dramatike, katerih dela ocenjujejo njihovi kolegi kritiki. Projekt je predstavil in priznanja podelil urednik Delove kulturne redakcije Andrej Predin. Dobitnik nagrade mlado pero za mladega literata Pino Pograjc je prejel denarno nagrado, ki jo podeljuje Delo, dobitnica nagrade za mladega kritika Anja Zidar pa bo prihodnje leto dni v Delovi redni rubriki Recenzijski izvod, ki je vsak teden v Književnih listih, objavljala honorirane kritike.

Razglasitev lavreatke

Predstavitvi mladih literatov in kritikov je sledil osrednji del prireditve s predstavitvami nominirancev, s katerimi se je v živo pogovarjala TV-voditeljica Bernarda Žarn.

Sledil je prihod žirije iz klavzure, predsednik Igor Bratož pa je razglasil kresnikovo nagrajenko Anjo Mugerli in utemeljil izbor žirije, direktorica medijske hiše Delo pa je podelila priznanje in finančno nagrado v vrednosti 7000  evrov bruto.

Prireditev sta povezovala Ivan Lotrič in Bernarda Žarn, ki je vodila tudi kratke pogovore z nominiranci. V programu režiserja Andreja Stražišarja in ekipe Teatra so nastopili Maroltovke, Primož Vidovič ter skupini Počeni škafi in Tradicionales.

Utemeljitev nagrajencev

Kresnikova žirija je razglasitev zmagovalca utemeljila takole:

Roman Anje Mugerli Pričakovanja na literarno dovršen in reflektiran način odpira tabuje, kot so neplodnost in dileme ob postopkih umetne oploditve. Neposredno spregovori o nadzoru nad razmnoževalno vlogo ženske, ki je kljub emancipaciji v sodobni družbi še vedno zreducirana na maternico, in podvomi o idealizaciji materinstva, ki ga okolica spodbuja za vsako ceno in vzbuja občutek krivde, kadar ženska ni pripravljena za to žrtvovati lastnega zdravja ali načina življenja.

Prvoosebna pripovedovalka Jana je pacientka Klinike za reprodukcijo, ker trpi za nepojasnjeno neplodnostjo. Ne da bi zmogla enoznačno opredeliti izvor svoje želje, privoli v izčrpavajoč postopek umetne oploditve. Njeno telo je zanjo vse bolj tuje, a se ga hkrati z vsakim ginekološkim pregledom in posegom močneje zaveda. Hladne ordinacije poudarjajo razčlovečenost in praznino, ki se v protagonistki razrašča kot prazen prostor, ki ga je treba »poseliti«. Edina družbeno priznana pot je zanositev – hrepenenje je ob vsakem neuspelem posegu večje, upanje pa plahni. 

Kompleksen pogled na vodilno temo romana avtorica vzpostavi z mrežo odnosov, ki jih Jana plete z razumevajočim partnerjem Primožem, najboljšima prijateljicama, slikarjem Ivanom in intervjuvankami, umetnicami, s katerimi se pogovarja kot radijska novinarka. Zdi se, da lahko šele umetnost – denimo slika Ženske, ki si želi otroka ali literarna obdelava boleče izkušnje – redefinira žensko telo in ga osvobodi.

Anja Mugerli ne moralizira in ne zapade v sentimentalnost, pač pa psihološke dileme svoje protagonistke predstavi stvarno, brez ovinkarjenja, celo s kančkom humorja in literarno prepričljivo. Prav zato gre tudi za delo, ki na podlagi intimne izkušnje, kot umetnost, odpira in premika meje diskurza o družbeni vlogi ženske v 21. stoletju.

Uredništvo kulturne redakcije Dela pa je prejemnika nagrade mlado pero utemeljilo z naslednjimi besedami:

Nagrado mlado pero prejme avtor, čigar delo je vzeto iz globin jezika, globin izraza, a tudi iz globin bolečine – tiste osebne in tiste družbene, tiste intimne in tiste javne. Njegova pisava je singularna, izpiljena v svoji neposrednosti, v mojstrski ekonomičnosti in močni, slikoviti sugestivnosti, ki ne le gane, temveč premakne. Drug v drugem / iščeva potrditev, / z jeziki iščeva pomen, zapiše v pesmi komenda, slovenija. Nagrado poklanjamo pesniku Pinu Pograjcu.

Nagrado mlado pero namenjamo kritičarki, katere pisanje ni le podajanje mnenja, temveč je izrekanje – tehtno, skrbno in pogumno izrekanje ne le o posamičnih avtorskih glasovih, temveč o sodobni slovenski literarni produkciji v splošnem, podkrepljeno tako s poznavanjem literarnoteoretskih zakonitosti kot tudi s premisleki o pomenu in vlogi literature. Njen glas je silovit in jasen, a nikoli ciničen, utemeljen v globoki naklonjenosti do knjige in branja. Nagrado prejme literarna kritičarka Anja Zidar.

Več o izboru na www.delo.si/kresnik.