Politika varstva zasebnosti

Politika varstva zasebnosti

2018-05-30T14:21:39+00:00

Ta Politika varstva zasebnosti velja za vsakogar, ki se skladno s Pogoji uporabe spletnih mest delo.si, slovenskenovice.si, onaplus.si, www.deloindom.si, micna.slovenskenovice.si, svetkapitala.delo.si, polet.delo.si, www.odprtakuhinja.si, info.delo.si, uporabnik.delo.si, pogledi.delo.si, gostilne.delo.si. šteje za uporabnika ter za celotna spletna mesta, vključno z njihovimi podstranmi in mobilnimi aplikacijami Delo, Delo ekspres, Slovenske novice, Desetka, Micna, Gostilne.

Uporabnik je vsaka pravna ali fizična oseba, ki uporablja oziroma obišče navedena spletna mesta (v nadaljevanju: uporabnik).

Z uporabo spletnih mest, uporabnik potrjuje, da se strinja s Politiko varstva zasebnosti. Uporabnik se z nadaljnjo uporabo spletnih mest strinja s spremembami.

Varstvo osebnih podatkov

V časopisni hiši DELO d.o.o. spoštujemo vašo zasebnost in varnost vaših osebnih podatkov. Zavezujemo se, da bomo vaše osebne podatke uporabili izključno za namene, ki so navedeni nižje v tej Politiki varstva zasebnosti. Vaše osebne podatke varujemo skrbno in v skladu s Splošno uredbo o varstvu podatkov (Uredba (EU) 2016/679 EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA z dne 27. aprila 2016 o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov ter o razveljavitvi Direktive 95/46/ES) (v nadaljevanju: GDPR), ter drugimi pravnimi predpisi, ki urejajo področje varstva osebnih podatkov.

1       Upravljavec osebnih podatkov

Upravljavec osebnih podatkov, pridobljenih na zgoraj navedenih spletnih mestih, ki jih obdelujemo skladno z internim Pravilnikom o varovanju osebnih podatkov, je časopisna hiša DELO d.o.o., Dunajska cesta 5, 1000 Ljubljana, Slovenija (v nadaljevanju: upravljavec).

2       Pooblaščena oseba za varstvo podatkov

Časopisna hiša DELO d.o.o. je imenovala pooblaščeno osebo za varstvo podatkov, ki je za vas dosegljiva na elektronskem naslovu dpo@delo.si.

3       Posredovanje osebnih podatkov tretjim osebam, v tretje države ali mednarodne organizacije

Časopisna hiša DELO d.o.o. in njene hčerinske družbe, ne posredujejo osebnih podatkov tretjim osebam, v tretje države ali mednarodne organizacije.

Izjema so statistični podatki o obisku in uporabi spletnih mest, za katere se uporabljajo spletne platforme Google Analytics, ChartBeat, LiveNetLife, Outbrain,  IO Analytics, oglasna mreža (več na naslovu http://www.delo.si/ads.txt ), Content exchange, Content Insights, AdYouLike, Apester, Twitter, Facebook, Youtube, Instagram, Pinterest, Linkedin, Vimeo, Rumble, SoundCloud, Infogram in spletna platforma MailChimp za pošiljanje elektronskih obvestil o aktualnih igrah in promocijskih akcijah, elektronsko obveščanje o novostih in ponudbah, elektronskih vabil na dogodke ter e-publikacij družbe DELO d.o.o.

Spletni platformi Google Analytics in MailChimp v svojih Splošnih pogojih uporabe in Politiki zasebnosti zagotavljata spoštovanje pravil iz Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR) in potrjujeta, da sta pridobili certifikat skladnosti s ščitom zasebnosti EU-ZDA (EU-U.S. Privacy Shield Framework).

Google Analytics omogoča, da si uporabniki sami uredijo nastavitve za obdelavo njihovih podatkov z uporabo orodja Google Analytics. Več informacij o Googlovih pogojih storitve in pravilniku zasebnosti, najdete na naslednjih povezavah:

Spletna mesta Dela d.o.o. sodelujejo v slovenskem nacionalnem merjenju obiskanosti spletnih strani (MOSS). Meritev za MOSS izvaja podjetje Fistnet, d.o.o. (Dotmetrics), ki v namen raziskovanja zbira podatke o obiskanosti spletnih strani. Več informacij o politiki zasebnosti Dotmetricsa lahko najdete tukaj.

4      Vrste osebnih podatkov, pravne podlage in nameni njihove obdelave

Časopisna hiša DELO d.o.o. zbira in obdeluje osebne podatke, na podlagi: privolitve posameznikov, sklenjenih pogodb oziroma za izvajanje aktivnosti pred sklenitvijo pogodbe, zakonitih interesov za katere si prizadevamo, ter za izpolnitev zakonskih obveznosti, ki veljajo za nas.

4.1      Obdelava na podlagi privolitve

Posameznik čigar osebni podatki se obdelujejo na podlagi privolitve, lahko poda privolitev v obdelavo osebnih podatkov za vsak posamezen namen posebej.

Posameznik, na katerega se nanašajo podatki, lahko kadarkoli prekliče podano privolitev za vsak posamezen namen posebej, na enostaven in lahko dostopen način.

4.1.1     Pošiljanje novic, obvestil, promocij, ipd.

  • pošiljanje elektronskih obvestil o aktualnih nagradnih igrah in promocijskih akcijah družbe DELO d.o.o.;
  • elektronsko obveščanje o novostih in ponudbah družbe DELO d.o.o.;
  • pošiljanje elektronskih vabil na dogodke družbe DELO d.o.o.;
  • pošiljanje vabil po pošti na dogodke družbe DELO d.o.o.;
  • telefonsko zbiranje naročil oziroma za trženje tiskanih in digitalnih produktov družbe DELO d.o.o.;
  • pošiljanje e-publikacij družbe DELO d.o.o.

Na podlagi privolitve za vsak namen posebej, časopisna hiša DELO d.o.o. zbira in obdeluje naslednje osebne podatke posameznika: ime, priimek, naslov elektronske pošte, ulica, hišna številka, poštna številka, mesto in telefonska številka.

4.1.2     Registracija uporabniškega računa

Registracijo uporabniškega računa posameznik opravi prostovoljno, s čimer poda privolitev  v obdelavo za namene registracije uporabniškega računa. Ob registraciji, pa lahko poda tudi privolitev za druge prej naštete namene.

Za namen registracije uporabniškega računa za spletna mesta, časopisna hiša DELO d.o.o. zbira in obdeluje naslednje osebne podatke:

  • obvezni podatki : uporabniško ime, vzdevek, ime, priimek, elektronski naslov
  • neobvezni podatki: telefonska številka, naslov, datum rojstva, spol, avatar (prikazana slika uporabnika).

4.1.3     Sodelovanje v nagradnih igrah

Posameznik s sodelovanjem v nagradni igri poda privolitev za obdelavo osebnih podatkov v namene izvedbe nagradne igre družbe DELO d.o.o., kar zajema tudi obveščanje nagrajencev nagradne igre.

Za izvedbo nagradne igre, družba DELO d.o.o. zbira in obdeluje naslednje osebne podatke: ime, priimek, polni naslov, elektronska pošta, telefonska številka in datum rojstva. Pri nagrajencih nagradne igre pa še davčno številko in številko bančnega računa v skladu s Splošnimi pogoji.

4.1.4     Uporabniške vsebine

Spletne strani časopisne hiše DELO d.o.o. uporabnikom omogočajo objavljanje komentarjev in posredovanje lastnih novic (v nadaljevanju uporabniške vsebine).

Z objavo komentarja oziroma posredovanjem lastnih novic, se razume, da je uporabnik podal privolitev za objavo uporabniške vsebine na spletnem mestu družbe DELO d.o.o.

Družba DELO d.o.o. ne odgovarja za uporabniške vsebine, objavljene na spletnih mestih časopisne hiše DELO d.o.o. Uporabniške vsebine so last uporabnikov in zanje odgovarjajo sami. Uporabniške vsebine so del Splošnih pogojev spletnih portalov.

4.2      Obdelava na podlagi pogodbe

Časopisna hiša DELO d.o.o. zbira in obdeluje osebne podatke posameznikov na podlagi pogodbe oziroma za izvajanje aktivnosti pred sklenitvijo pogodbe za namen izvajanja pogodbenih obveznosti.

4.2.1     Izvajanje naročniških razmerij

Časopisna hiša DELO d.o.o. obdeluje osebne podatke posameznikov na podlagi sklenjene pogodbe za namene izvajanja naročniškega razmerja.

Osebni podatki posameznikov, ki jih obdelujemo za namen izvajanja naročniških razmerij, so: ime, priimek, polni naslov, elektronska pošta, telefonska številka, datum rojstva, številka bančnega računa, EMŠO in davčna številka.

4.2.2    Dostava tiskanih Delovih edicij na naročnikov naslov

Za namen dostave tiskanih Delovih edicij na naročnikov naslov obdelujemo naslednje osebne podatke: ime, priimek, polni naslov.

 

4.3      Obdelava na podlagi zakonitih interesov

Časopisna hiša DELO d.o.o. zbira in obdeluje osebne podatke na podlagi zakonitih interesov, za katere si prizadevamo. Osebne podatke na podlagi zakonitih interesov zbiramo za naslednje namene:

  • statistična analiza obiskanih spletnih mest družbe DELO d.o.o.
  • zagotavljanje in izboljševanje naših storitev
  • zagotavljanje in razvijanje inovativnih in prilagojenih storitev za naše stranke in uporabnike spletnih mest družbe DELO d.o.o.
  • za zagotovitev varnosti naših storitev in spletnih mest, ter zaščito pred goljufijami, neželeno pošto, zlorabami itd.

Za navedene namene zbiramo in obdelujemo naslednje osebne podatke: IP- naslov, statistični podatki o obisku spletnih mest družbe DELO d.o.o., podatki o številu klikov, čas klika, podatki o vhodnih in izhodnih spletnih mestih, podatki o vrsti odjemalca.

Osebni podatki, obdelani za zgoraj navedene namene, se ne povezujejo z osebnimi podatki določljivih posameznikov.

4.4      Obdelava na podlagi zakonskih obveznosti, ki veljajo za upravljavca

Časopisna hiša DELO d.o.o. zbira in obdeluje osebne podatke posameznikov na podlagi zakonskih obveznosti, ki veljajo za upravljavca, za naslednje namene: vodenje računovodskih evidenc, fakturiranje, izterjava dolga.

Za navedene namene, zbiramo in obdelujemo naslednje osebne podatke: ime, priimek, naslov, bančni podatki, davčna številka, emšo, e- naslov, telefonska številka.

5       Varstvo osebnih podatkov

Časopisna hiša DELO d.o.o. za zagotavljanje varovanja osebnih podatkov izvaja vse potrebne fizične, tehnične, logične in organizacijske postopke in ukrepe, na podlagi sprejetih internih aktov in v skladu z dobrimi praksami s področja varovanja informacij oziroma prek pogodbenih partnerjev, tako da se:

  • varuje aplikativna programska oprema, s katero se obdelujejo osebni podatki
  • preprečuje nepooblaščen dostop do osebnih podatkov pri njihovem prenosu, vključno s prenosom po telekomunikacijskih sredstvih in omrežjih
  • zagotavlja učinkovit način arhiviranja, uničenja, izbrisa ali anonimizacije osebnih podatkov
  • varujejo prostori, strojna in programska oprema
  • omogoča poznejše ugotavljanje, kdaj so bili posamezni osebni podatki kakorkoli obdelani in kdo jih je obdelal, in sicer za obdobje, za katero se posamezni podatki shranjujejo.

6       Rok hrambe osebnih podatkov

Osebni podatki posameznika, ki so pridobljeni na podlagi privolitve se hranijo 5 let od preklica vaše privolitve.

Osebni podatki posameznika, ki se obdelujejo na podlagi pogodbe, se lahko hranijo še 10 let od izpolnitve pogodbenih obveznosti obeh strank, v primeru izterjave neplačanih pogodbenih obveznosti pa 10 let po zaključku sodnega postopka.

Osebni podatki, zbrani na podlagi zakonitih interesov, se hranijo do uveljavljanja pravic posameznika, na katerega se nanašajo oziroma dokler obstaja namen, za katerega so bili prvotno zbrani.

7       Pravice posameznika

Skladno z veljavno zakonodajo, ki ureja področje varstva osebnih podatkov, ima posameznik naslednje pravice:

  • Pravica dostopa posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki

Posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ima pravico od upravljavca dobiti potrditev, ali se v zvezi z njim obdelujejo osebni podatki, in če se, dostop do osebnih podatkov.

  • Pravica do popravka

Posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ima pravico doseči, da upravljavec brez nepotrebnega odlašanja popravi netočne osebne podatke v zvezi z njim. Posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ima ob upoštevanju namenov obdelave, pravico do dopolnitve nepopolnih osebnih podatkov.

  • Pravica do izbrisa

Posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ima pravico doseči, da upravljavec brez nepotrebnega odlašanja izbriše osebne podatke v zvezi z njim, upravljavec pa ima obveznost osebne podatke brez nepotrebnega odlašanja izbrisati.

  • Pravica do omejitve obdelave

Posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ima pravico doseči, da upravljavec omeji obdelavo, kadar posameznik oporeka točnosti podatkov, kadar je obdelava nezakonita in kadar nasprotuje njihovemu izbrisu ter namesto tega zahteva omejitev njihove uporabe, kadar vloži ugovor v zvezi z njihovo obdelavo ter kadar upravljavec osebnih podatkov ne potrebuje več za namene obdelave, temveč jih posameznik potrebuje za uveljavljanje, izvajanje ali obrambo zahtevkov.

  • Pravica do prenosljivosti podatkov

Posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ima pravico, da prejme osebne podatke v zvezi z njim, ki jih je posedoval upravljavcu, v strukturirani, splošno uporabljani in strojno berljivi obliki, in pravico, da te podatke posreduje drugemu upravljavcu, ne da bi ga upravljavec, ki so mu bili osebni podatki zagotovljeni, pri tem oviral.

  • Pravica do ugovora

Posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ima na podlagi razlogov, povezanih z njegovim posebnim položajem, pravico, da kadarkoli ugovarja obdelavi osebnih podatkov v zvezi z njim, ki temelji na obdelavi, ki je potrebna zaradi zakonitih interesov upravljavca, vključno z oblikovanjem profilov.

  • Avtomatizirano sprejemanje posameznih odločitev vključno z oblikovanjem profilov

Posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ima pravico, da zanj ne velja odločitev, ki temelji zgolj na avtomatizirani obdelavi, vključno z oblikovanjem profilov, ki ima pravne učinke v zvezi z njim ali na podoben način nanj pomembno vpliva.

  • Pravica do vložitve pritožbe pri nadzornem organu

Posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki lahko poda pritožbo glede obdelave njegovih osebnih podatkov neposredno pristojnemu nadzornemu organu, tj. Informacijskemu pooblaščencu Republike Slovenije.

8       Način uveljavljanja pravic posameznikov

Posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, lahko kadar koli uveljavlja pravice, ki mu pripadajo, skladno s Splošno uredbo o varstvu podatkov.

To stori tako, da na spletnem mestu https://info.delo.si/gdprsoglasje izpolni obrazec, za posamezno uveljavljanje pravic, ki mu pripadajo.

II. Piškotki

Spletna mesta časopisne hiše DELO d.o.o. za svoje nemoteno delovanje uporabljajo t.i. piškotke (cookies). To so datoteke, ki se odlagajo na napravi uporabnika, s kater ta dostopa do spletnega portala. Z njimi se na uporabnikovi napravi hranijo unikatni podatki o uporabniku oziroma nastavitve, ki si jih je izbral na posameznem spletnem mestu.

Več o piškotkih in kako jih upravljati si lahko preberete v Politiki uporabe piškotkov.

III.  Spremembe in veljavnost

Časopisna hiša DELO d.o.o. si pridržuje pravico do spremembe Politike varstva zasebnosti o čemer vas bomo ustrezno obvestili.

 

Politika varstva zasebnosti velja od 25.5.2018