Delova osebnost leta 2022 je Marjan Pipenbaher

Delova osebnost leta 2022 je Marjan Pipenbaher

2023-02-21T11:56:35+01:00

V četrtek, 12. januarja 2023, je medijska hiša Delo  v ljubljanski galeriji Cukrarna organizirala slavnostno podelitev Delova osebnost leta 2022. Uredništvo Dela je skupaj z bralci za lavreata izbralo Marjana Pipenbaherja, ki je “eden najbolj priznanih evropskih graditeljev in projektantov mostov. Je avtor in odgovorni projektant več kot 200 mostov in viaduktov doma in v tujini: od mostov za pešce do orjakov – med njimi tudi največjega slovenskega viadukta Črni Kal in hrvaškega Pelješkega mostu”, kot so ob razglasitvi utemeljili v uredništvu Dela. Priznanje ob prejemu laskavega naziva sta gospodu Pipenbaherju podelila direktor medijske hiše Delo Stojan Petrič in odgovorni urednik Dela Bojan Budja. Zbrane je v uvodu nagovorila Nataša Luša, direktorica medijske družbe Delo, častni govorec pa je bil lanski dobitnik nagrade Delova osebnost leta, Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze.

Medijska hiša Delo je v sklopu prireditve že šesto leto zapored svojim novinarjem in fotoreporterjem podelila novinarske nagrade. Priznanje za izstopajoče novinarske dosežke leta 2022 v medijski hiši Delo so prejeli novinarji Brigite Ferlič Žgajnar, Lovro Kastelic in Karel Lipnik, najobetavnejša mlada novinarka leta pa je postala Nina Gostiša. Delov fotoreporter Črt Piksi je prejel priznanje za najboljšo fotografijo leta, posneto ob lanskih julijskih požarih na Krasu.

Projekt Delova osebnost leta, ki ga uredništvo Dela izvaja že triintridesetič, je partnersko že šesto leto zapored podprla Zavarovalnica Triglav. Slavnostno razglasitev in predajo priznanja je medijska hiša Delo organizirala v galeriji Cukrarna v Ljubljani in jo hkrati predvajala na spletni strani delo.si.

 

O Delovi osebnosti leta

Delo že 33. leto zapored v ospredje postavlja izjemne osebnosti, ki s svojim delom in držo osvetljujejo naš prostor in družbo. Decembra 2022 so v Delu predstavili nominirance, ki so v zadnjem letu v družbi premikali meje in nosili upanje, da je sprememba na boljše mogoča. Gre za osebnosti, ki jih odlikujejo vrhunski dosežki, osebe, ki so odzivne, odgovorne in solidarne, ki ozaveščajo in širijo znanje. Predvsem pa so to ljudje dejanj.

Deseterico nominirancev za 33. Delovo osebnost so sestavljali: Urša Bogataj, prva Slovenka z naslovom olimpijske prvakinje v smučarskih skokih, Ivo Boscarol, podjetnik, ki je s hčerko doniral milijone evrov za družbeno pomembne projekte, Maruša Bradač, astrofizičarka, ki sodeluje pri največjem vesoljskem teleskopu Webb, Robert Golob, politik, ki je zaznamoval Slovenijo, Inštitut 8. marec, predstavniki nove generacije, ki se borijo za solidarno in enakopravno družbo, Živa Ploj Peršuh in Tomo Peršuh, zakonski par, ki je s hitro akcijo iz Kijeva evakuiral mlade glasbenike, Marjan Pipenbaher, gradbeni inženir, ki mu je s Pelješkim mostom uspel eden največjih inženirskih dosežkov v Evropi, Nataša Pirc Musar, prva predsednica Slovenije, Matjaž Šerkezi, gorski reševalec in glasnik preventive v gorah, Simon Vendramin in Stanko Močnik, vodji gasilcev med požarom, ki je julija opustošil Kras.

Dobitnik nagrade Delova osebnost leta 2022 Marjan Pipenbaher, je slovenski gradbeni inženir, podjetnik in predavatelj, ki je bil julija 2022 tik pred odprtjem Pelješkega mostu na Hrvaškem prava medijska zvezda. Prav on je namreč projektiral impozantni most na Pelješac, ki je povezal celotno hrvaško ozemlje in se uvršča med pet največjih mostov v Evropi, zgrajenih v 21. stoletju. Skoraj poltretji kilometer dolgi most ni le gradbeni dosežek, ampak je pomemben tudi za številne Slovence, ki radi dopustujejo v južni Dalmaciji, saj je občutno skrajšal pot iz Zagreba do Dubrovnika, potnikom pa tudi ni več treba prečkati meje z Bosno in Hercegovino. Pipenbaher je za svoje delo že prejel priznanja stanovskih kolegov. Hrvaška inženirska zbornica mu je za most na Pelješac podelila nagrado kolos za izjemne strokovne dosežke. Pojasnili so, da je to daleč največji in najkompleksnejši gradbeni projekt na Hrvaškem. Novembra pa je prejel tudi nagrado za inženirsko odličnost, kar je najvišje strokovno priznanje Slovenske inženirske zbornice.

 

Več na: https://www.delo.si/delova-osebnost-leta/delova-osebnost-leta-2022-marjan-pipenbaher/