Delova osebnost leta 2023 je županja Romana Lesjak

Delova osebnost leta 2023 je županja Romana Lesjak

2024-01-11T15:23:09+01:00

Po izboru časnika Delo je Delova osebnost leta 2023 energična in nepopustljiva županja Črne na Koroškem Romana Lesjak. Ob slavnostni podelitvi nagrade, ki je bila v Narodni galeriji v Ljubljani, so v uredništvu Dela poudarili, da je »županja postala eden od obrazov lanskih poplav, a hkrati simbol upanja, trdoživosti in poguma. S svojim zgledom pa je predvsem pokazala, kako odločno in tudi s srcem voditi skupnost v težkih časih.«

Zbrane je na slavnostni podelitvi 10. januarja zvečer v uvodu nagovorila Nataša Luša, direktorica medijske hiše Delo, in poudarila, da so »med nami ljudje, ki so stopili naprej, sprejeli izzive, se niso ustrašili ovir in nas prav zato navdihujejo. Na Delu se nenehno trudimo poudarjati dosežke teh izjemnih osebnosti in verjamem, da nam je v teh 65 letih obstoja časopisa Delo uspelo prispevati k dvigu zavesti, da dobri zgledi vlečejo, da je pogumne ljudi treba podpreti in da le skupaj dosežemo več.«

Častni govorec na prireditvi je bil lanski dobitnik nagrade Delova osebnost leta Marjan Pipenbaher, gradbeni inženir, ki mu je s Pelješkim mostom uspel eden največjih inženirskih dosežkov v Evropi.

Pred razglasitvijo lavreatke je uredništvo Dela podelilo še posebno priznanje za najodmevnejši dosežek leta 2023, ki ga je prejel nominiranec Matjaž Kek za uvrstitev Slovenije na evropsko nogometno prvenstvo, s čimer je po težkem letu in po dolgih letih čakanja znova navdihnil, poenotil Slovence in jim dal zagon za naprej.

Nagrado ob prejemu laskavega naziva Delova osebnost leta 2023 je razglasil odgovorni urednik Dela, Bojan Budja, nagrado, unikatni kipec Steklarne Rogaška, pa je lavreatki Romani Lesjak podelila direktorica medijske hiše Delo Nataša Luša. »Kjerkoli sem bila, so mi rekli: glasujemo zate, želimo si, da zmagaš, ker vemo, da se vedno boriš za Črno in si med prvimi, kadar je treba povzdigniti glas. Razmišljala sem, da enkrat pride plačilo za to, kar delaš. Že nominacija, zdaj pa še naziv se mi zdi tudi veliko plačilo za moj trud,« je ob prevzemu kipca poudarila letošnja nagrajenka.

Poleg prejemnice nagrade, Romane Lesjak, so bili nominiranci za 34. Delovo osebnost še: Tatjana Bobnar, nekdanja notranja ministrica, ki si je upala na glas povedati, kje so meje, Rok Fazarinc, gradbeni inženir in vodar, ki išče rešitve, kako ukrotiti vodo, Matjaž Kek, selektor, ki piše novo slovensko nogometno pravljico, Uroš Ocepek, eden izmed 50 najboljših učiteljev na svetu, Tadej Pogačar, tretje leto zapored najboljši kolesar na svetu s čutom za sočloveka, Ana Roš Stojan, nepogrešljivi del kuharske elite s 3 Michelinovimi zvezdicami, Katja Stergar, direktorica JAK, ki je izpeljala največji kulturni projekt v samostojni Sloveniji, Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite, ki se je znova izkazal ob lanskih poplavah, in David Zupančič, specializant infektologije in pisateljski fenomen.

Deset nominirancev, ki so v zadnjem letu izstopali na svojem področju dela in v družbi premikali meje ter nosili upanje, da je sprememba na boljše mogoča, so širši javnosti v uredništvu Dela predstavili decembra 2023. Svoj glas podpore so lahko izrazili tudi bralci Dela, končno odločitev o zmagovalki pa je podalo uredništvo Dela.

Novinarske nagrade medijske hiše Delo

V sklopu prireditve pa je medijska hiša Delo v sklopu prireditve že sedmo leto zapored svojim novinarjem in fotoreporterjem podelila tudi novinarske nagrade.

Posebno priznanje novinarka leta 2023 je prejela Špela Kuralt, nagrado medijske hiše Delo za izstopajoče novinarske dosežke so prejeli Anja Intihar, Novica Mihajlović in Aleksander Brudar, nagrada za fotografijo leta je letos pripadla Dejanu Javorniku za fotografijo podivjane reke Meže. Posebno nagrado za življenjsko delo medijske hiše Delo je prejel Veso Stojanov, ki je napisal izjemen novinarski opus, urejal številne edicije v naši medijski hiši in predvsem bil vedno profesionalen in človeški kolega.

 

Projekt Delova osebnost leta, ki ga uredništvo Dela izvaja že štiriintridesetič, je partnersko že sedmo leto zapored podprla Zavarovalnica Triglav. Slavnostno prireditev je režiral Matej Filipčič, glasbeno točko sta izvedla pevka Maja Keuc in trobentač Tomaž Gajšt.

Več o izboru na www.delo.si/delova-osebnost.