Delova podjetniška zvezda leta 2022 je podjetje Zebra BI

Delova podjetniška zvezda leta 2022 je podjetje Zebra BI

2022-11-16T18:00:59+01:00

Strokovna komisija in predstavniki uredništva Dela so naziv Delova podjetniška zvezda 2022 podelili podjetju Zebra BI, ki ponuja napredno vizualizacijo podatkov, njihove stranke pa so tako multinacionalke kot podjetja in fundacije. Izbor za Delovo podjetniško zvezdo je  medijska hiša Delo organizirala 10. novembra 2022 že šestič zapored, tokrat pod naslovom Tehnološka podjetja kot spodbujevalci sprememb v gospodarstvu.

Vrhunec projekta je bila slavnostna razglasitev na Brdu pri Kranju, kjer so poleg prestižnega kipca podjetju Zebra BI podelili tudi posebno priznanje bralcev Dela podjetju Kronoterm in priznanja vsem nominiranim podjetjem: Agiledrop, Blubit, Emrax, Etrel, Filo, In516ht, Kamino, Kronoterm, Robotehnika, Zebra BI. Častni nagovor na razglasitvi je imel minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Matjaž Han.

Uredništvo Dela je v sklopu projekta Delove podjetniške zvezde že pred meseci predstavilo deset nominiranih malih in srednje velikih podjetij, ki so na nišnih področjih konkurenčna z lastnim znanjem, specifičnimi in visokotehnološkimi proizvodi, tehnologijami in storitvami, ki prinašajo višjo dodano vrednost. Izbrana so bila na podlagi podatkov, ki jih je pripravil strokovni partner projekta Ajpes.

Zmagovalca leta 2022 je izbrala strokovna komisija, ki ji predseduje Stojan Petrič, direktor medijske hiše Delo, v njej pa so še dr. Dušan Mramor, redni profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti, mag. Dejan Židan, državni sekretar, pristojen za internacionalizacijo, podjetništvo, tehnologijo, lesarstvo in notranji trg na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Luka Podlogar, predsednik uprave Generali Investments, Jure Pompe, soustanovitelj podjetja XLAB, ki je bilo lanska Delova podjetniška zvezda, in predstavniki uredništva Dela.

V utemeljitvi zmagovalca komisija med drugim poudarja, da zmagovalno podjetje Zebra BI strankam ponuja hitro in napredno vizualizacijo njihovih podatkov, s čimer pridobijo uvid v procese poslovanja in v svojo učinkovitost, zato lahko še izboljšajo procese na različnih področjih poslovanja. Podatke namreč spreminjajo v informacije. Strokovno komisijo je navdušila tehnološka naprednost njihovih storitev in dosedanje zelo dobro poslovanje podjetja. Poudarili pa so tudi njihovo tržno okolje, v katerem je mogoča velika rast, saj panoga, v kateri deluje Zebra BI, izjemno hitro raste.

Več o celotnem programu prireditve

Kot uvod v gala prireditev je bil v organizaciji medijske hiše Delo popoldne na Brdu pri Kranju še poslovni seminar s predstavitvami in debatami.

Prvi del je obravnaval temo umetnosti iskanja novih oblik konkurenčnosti, v programu sta nastopila David Zorman, upravitelj pri Generali Investments, s prispevkom o prelomnih spremembah prihodnosti, in vodja zunanjega oblikovanja pri Mercedes-Benzu Robert Lešnik. Prvi del je zaokrožila debata z Davidom Zormanom, upraviteljem pri Generali Investments, in Andrejem Kotarjem, direktorjem Smart Society, Endava.

V drugem delu je vsebino vodilo vprašanje, kje so meje tehnologije. Razmišljanje je ogrel dr. Marko Thaler z naslovnim prispevkom »Omejitve niso v tehnologiji, temveč v naših glavah«. Sledila sta pogovora z naj učiteljem leta 2022 dr. Urošem Ocepkom in z mag. Metko Svetlin, direktorico marketinga pri Google Adriatic. Celotno dogajanje je zaokrožila zanimiva debata na temo mej tehnologije, v kateri so sodelovali Iris Arnež, vodja oddelka za upravljanje in digitalizacijo poslovnih procesov v Zavarovalnici Triglav, Ajda Brlec, direktorica Digitalizacije in razvoja IKT-rešitev na Telekomu Slovenije, in dr. Marko Thaler, soustanovitelj in direktor podjetja Airnamics. Obe debati je moderirala mag. Ina Kukovič Borovnik, BelaVoda.

Slavnostna razglasitev Delove podjetniške zvezde

Ob 19. uri pa se je začela slavnostna razglasitev Delove podjetniške zvezde 2022, na kateri je zbrane najprej nagovoril odgovorni urednik Dela Bojan Budja, častni nagovor pa je imel Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije. Sledil je osrednji govor direktorice marketinga pri Google Adriatic mag. Metke Svetlin, ki je spregovorila o iskanju jasnosti v negotovih časih.

V nadaljevanju so vsem nominirancem za Delovo podjetniško zvezdo 2022 podelili priznanja in predstavili prejemnika posebnega priznanja bralcev Dela, proizvajalca toplotnih črpalk Kronoterm, ki v zadnjih letih prihodke povečuje za več kot 30 odstotkov na leto.

Predsednik strokovne komisije Stojan Petrič je za Delovo podjetniško zvezdo 2022 razglasil podjetje Zebra BI, predstavniku zmagovalnega podjetja pa je prestižni kipec podelil minister Matjaž Han. Razglasitvi je sledil še pogovor novinarja Dela in namestnika urednika gospodarske redakcije časopisa Delo Nejca Goleta z direktorjem zmagovalnega podjetja Zebra BI Andrejem Lapajnetom.

 

O izboru Delove podjetniške zvezde

Lani je prestižni kipec prejelo podjetje XLAB, leta 2020 podjetje Metronik, leta 2019 podjetje Intra lighting iz Šempetra, leta 2018 Polycom iz Škofje Loke, leta 2017 pa trboveljsko podjetje Dewesoft. Svojega favorita vsako leto z glasovanjem na spletu izbirajo tudi bralci in podeli se mu posebno priznanje. Lani so bralci za svojo zvezdo izbrali podjetje Adria Dom iz Črnomlja, predlani Marles hiše Maribor, leta 2019 podjetje Inea iz Ljubljane, leta 2018 podjetje Vasco iz Šenčurja, leta 2017 pa podjetje I. H. S. iz Krškega.

Podporniki projekta

Projekt so podprli generalni pokrovitelj Generali Investments, veliki pokrovitelji Google, Star Import z blagovno znamko Mercedes-Benz, Riko, FMR, velika partnerja NLB in Telekom Slovenije, pokrovitelji Osmium inštitut Slovenija, Endava in Fotona, partnerji Spar Slovenija, Deloitte, Rekono, Bureau Veritas, Ledinek Engineering, Metronik, Steklarna Hrastnik, Sinecon, Ljubljanske mlekarne in BTC ter strokovni partner AJPES – Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve ter programski partner BelaVoda. Delovi poslovni dogodki potekajo v okviru Delovega poslovnega centra, katerega partner je Zavarovalnica Triglav.

Utemeljitev strokovne komisije

»Že na začetku smo vedeli, da nam bo zelo težko uspelo, če ne bomo naredili desetkrat boljše rešitve od obstoječih na trgu.« Komisija pozdravlja takšen pristop Zebre BI. Tako ustvarjajo tehnološki razvoj, hitro rast, visoko dodana vrednost in posel po svetu.

Podjetje Zebra BI strankam ponuja hitro in napredno vizualizacijo njihovih podatkov, s čimer pridobijo uvid v procese poslovanja in v svojo učinkovitost, zato lahko še izboljšajo procese na različnih področjih poslovanja. Podatke namreč spreminjajo v informacije in – kot pravi Andrej Lapajne, direktor podjetja Zebra BI – v akcije. Delujejo v lastni niši, zato imajo tako v Sloveniji kot širše v EU in globalno zelo malo konkurentov – nekaj podjetij v ZDA, Indiji in Nemčiji poskuša posnemati njihove rešitve. Na globalnih trgih ustvarijo 99 odstotkov prihodkov, največ v ZDA in zahodni Evropi. Delujejo v 114 državah po svetu, njihove produkte vsakodnevno uporablja 1,5 milijona uporabnikov. Imajo več kot 2700 strank.
Zebra BI je lani ustvarila dobre tri milijone evrov prihodkov, s čimer jih je glede na leto prej podvojila, glede na leto 2019 pa več kot potrojila. Ob tem dosegajo izjemno maržo EBITDA in dobičkonosnost. Čisti dobiček je namreč ob treh milijonih evrov prihodkov znašal kar poldrugi milijon evrov. Glede na leto prej so lani tudi podvojili število zaposlenih na 15 in dosegajo dodano vrednost na zaposlenega več kot 155.000, kar je nekajkrat več od slovenskega povprečja. Tako je bilo lani.

Letos pa bodo po lastnih napovedih dosegli dobrih pet milijonov evrov prihodkov, tudi dobiček in dodana vrednost bosta višja. Iz tega tudi financirajo nadaljnjo rast in razvoj, v katerega vložijo več kot četrtino prihodkov. To je dober temelj rasti za prihodnost.

Njihova velika konkurenčna prednost, kot pravi direktor Andrej Lapajne, je znanje ljudi, zato so pri njih tako pomembni res briljanten produkt, ideje, kreativne zamisli in pa visokotehnološko znanje.

Komisija poleg tehnološke naprednosti storitev in dosedanjega zelo dobrega poslovanja podjetja poudarja tržno okolje, v katerem je mogoča velika rast. Panoga, v kateri deluje Zebra BI, namreč izjemno hitro raste.

Več o izboru Delove podjetniške zvezde na https://www.delo.si/dpc-podjetniske-zvezde/.