Obisk učencev Osnovne šole Šmartno pod Šmarno goro

Obisk učencev Osnovne šole Šmartno pod Šmarno goro

2022-07-21T07:44:42+02:00

V začetku junija so medijsko hišo Delo in Tiskarsko središče obiskali učenci Osnovne šole Šmartno pod Šmarno goro. Na obisk so prišli tisti, ki obiskujejo izbirni predmet šolsko novinarstvo, ter nekaj učencev, ki s svojimi prispevki sodelujejo pri nastajanju šolskega časopisa. Po uredništvu Dela sta jih vodila urednica Nedela, Agata Rakovec Kurent, in urednik zunanje redakcije, Miha Hočevar.

Izjava učenke Katarine Cedilnik: “Najprej smo si ogledali tiskarno, kjer so nam predstavili postopek izdelave dnevnega časopisa in revij. Povedali so nam tudi, da večino papirja pridobimo iz sosednje Avstrije. Meni se je najbolj zanimivo zdelo to, da iz ene bale papirja lahko nastane 18.000 časopisov ter da neprodane časopise reciklirajo. Zanimivo je bilo tudi, ko so nam povedali, da stroj za odvijanje papirja odvije 10 metrov papirja v sekundi.

Odšli smo tudi v uredništvo, to je tam, kjer novinarji pišejo članke. Članki morajo biti napisani v slovenskem knjižnem jeziku ter morajo vsebovati resnične in preverljive podatke. Vsak novinar ima točno določeno, koliko besed lahko napiše v svojem članku in do kdaj ga mora oddati. Nazadnje smo odšli še v dokumentacijo Dela, kjer nam je prijazna gospa razložila, kako so arhivirali članke včasih in kako to poteka danes. V njihovem arhivu je našla tudi članek o naši šoli, kar je bilo nadvse zanimivo.

Na koncu nas je gospa Nika, ki dela na Delu, opremila z rokovniki in pisali. Zdaj smo pravi novinarji, pripravljeni na delo. Zelo sem vesela, da sem si lahko ogledala časopisno hišo Delo. Veliko novega sem se naučila in zdaj vem, da delo novinarja ni tako lahko, kot se zdi. Zahvaljujem se vsem zaposlenim na Delu, ki ste si za nas vzeli čas in nam na tako zanimiv način prikazali delo novinarja in postopek nastanka časopisa.”