Ona 365 za leto 2018 je doc. dr. Sara Ahlin Doljak

Ona 365 za leto 2018 je doc. dr. Sara Ahlin Doljak

2019-03-06T09:45:24+01:00

Ljubljana, 6. marec 2019: Na včerajšnji slavnostni prireditvi ob praznovanju 25-letnice izhajanja priloge Ona so predstavili 12 izjemnih posameznic, ki s svojim delom uresničujejo visoke strokovne standarde in ob tem navdihujejo, spodbujajo in plemenitijo. Naziv Ona 365 za leto 2018 je po izboru Onine žirije prejela doc. dr. Sara Ahlin Doljak, odvetnica in predavateljica na Evropski pravni fakulteti v Ljubljani in Novi Gorici, ki jo je multipla skleroza priklenila na voziček, a ji ni mogla streti duha, saj pravi, da živi polno življenje in da je srečna. Po mnenju žirije si njen glas zaradi pomembnih spoznanj, tako strokovnih kot življenjskih, zasluži, da ga slišimo vsi. Tudi zato, ker njen glas ne govori; govori namreč Tobii, tehnološko pomagalo.

Uredništvo priloge Ona in revije Onaplus že tradicionalno spremlja delovanje posameznic, ki v svoje delo vpletajo visoke profesionalne in poklicne standarde ter pri tem navdušujejo z uspehi s širšimi družbenimi učinki. Njihove poteze so na javnem parketu največkrat nevidne in neslišne, zato pa so toliko bolj opazne sledi, ki ostajajo za njimi. Strokovna žirija, ki jo sestavljajo Sabina Obolnar, dr. Ali Žerdin, Valentina Smej Novak in Bojana Leskovar, je presežke prepoznala v delu 12 izbrank. In kot je v svojem govoru poudarila odgovorna urednica One, Sabina Obolnar, je »vseh dvanajst Oninih žensk izjemnih posameznic, ki so na svojih strokovnih področjih vrhunske, sicer pa zelo posebne, močne in odločne ženske. In zagotovo so častilke življenja: predane, zavzete in z jasnim ciljem, ne glede na to (ali pa prav zato), koliko preizkušenj jim je življenje namenilo. Pomembno je, da jih slišimo.«

Poleg prejemnice naziva Ona 365, doc. dr. Sare Ahlin Doljak, so med nominirankami še izr. prof. dr. Saba Battelino, dr. med., slovenska kirurginja, ki je v UKC Ljubljana z zapleteno operacijo petletni gluhi italijanski deklici povrnila sluh; Irena Fonda, podjetnica, rojena v družino, ki se je zaprisegla morju in ki uresničuje napredno idejo o slovenski ekološki ribogojnici; Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper, ki je od upokojitve srce in duša prostovoljstva na Primorskem; Irena Mihelj, prva slepa prevajalka iz norveškega jezika v Sloveniji, ki je prevedla norveško knjižno uspešnico Mrtvi tek; Bojana Pivk Križnar, učiteljica in humanitarka, ki vidi več kot le tegobe lastnega »vrtička« in si upa odpotovati nekam, kjer ne ve, kaj jo čaka; mag. Željka Platzer Papič, učiteljica in teologinja, ki je doživela veliko preobrazbo in odigrala pomembno vlogo pri gojenju pouka slovenščine v zamejstvu; doc. dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med., strokovnjakinja za klinično prehrano, ki se s svojim delom bojuje proti podhranjenosti in je zaslužna za uvedbo poučevanja klinične prehrane na Medicinski fakulteti; Mojca Širok, novinarka, voditeljica, pisateljica, ki je lani izdala literarni prvenec Pogodba in zanj prejela knjižno nagrado modra ptica, s čimer dokazuje, da dobre literature ni brez vrhunskega poznavanja resničnega življenja; Ilka Štuhec, alpska smučarka, dvakratna svetovna prvakinja v smuku, ki se je po hudi poškodbi vrnila in uspela, bogatejša za še eno izkušnjo, pred dnevi pa jo je življenje spet postavilo na novo preizkušnjo; Valentina Turcu, vrhunska umetnica giba, baletna virtuozinja in koreografinja, ki je za svoja dela prejela številna priznanja, med drugim lani tudi nagrado Prešernovega sklada; doc. dr. Gabrijela Zaharijaš, raziskovalka vesolja iz Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici in članica mednarodne skupine, ki sodeluje pri raziskavah zunajgalaktične svetlobe ozadja s satelitom Fermi in katere izsledki so bili lani objavljeni v reviji Science.

Obolnarjeva je v napovedi letošnje prejemnice naziva Ona 365, Sare Ahlin Doljak, poudarila, da nam »Ona nehote nastavi zrcalo: kdo smo in predvsem kaj smo lahko. Kljub preizkušnjam, ki jih nalaga življenje, živi polno. Vsakokrat poudari, da je življenje veliko, zato ga spoštljivo časti. In da je družina vse. Ne skriva trpkih trenutkov in soočenj s sabo. A nekega dne je spoznala, da se je naučila vsega, le živeti ne!«

O slavnostni prireditvi

V Veliki dvorani Grand Hotela Union se je na torkov večer zbralo več kot 450 uglednih gostov in  s svojo prisotnostjo počastilo 25-letnico izhajanja One, ki vsa ta leta tankočutno in pogumno zastopa glas žensk v naši družbi ter nas prebuja z zgodbami izjemnih in predanih posameznic. Zbrane sta nagovorila odgovorna urednica priloge Ona in revije Onaplus, Sabina Obolnar, in predsednik Vlade Republike Slovenije, gospod Marjan Šarec, ki je pred prihodom v dvorano pozdravil vse prisotne nominiranke in jim čestital za vse dosežke in presežke. Prireditev je z glasbenimi točkami oplemenitila vrhunska pevka in ustvarjalka Josipa Lisac.

Celotno prireditev sta povezovala Miha Šalehar in Bernarda Žarn, z izvirnimi besednimi vložki je nominiranke predstavil reper Rok Trkaj. V pogovoru z voditeljem so svoje poglede podali teolog in filozof dr. Ivan Štuhec, Biserka Marolt Meden, nekdanja članica Onine vlade v senci in nekdanja poslovna direktorica pediatrične klinike, ter Faila Pašić Bišić, zagovornica deprivilegiranih in direktorica človekoljubnega dobrodelnega društva UP Jesenice. Pogovarjali so se o sobivanju žensk in moških, o vlogi žensk v družbi in o opustitvi razlikovanja po spolu.

Celotno prireditev je režiral Matej Filipčič. Generalni pokrovitelj prireditve je Kozmetika Afrodita. Prejemnica naziva Ona 365 je prejela umetelno izdelano broško draguljarne Malalan, zlatega pokrovitelja dogodka. Med pokrovitelji so še Lidl kot srebrni pokrovitelj in Alfaestetica, Bonopan, Eternis, Kraš, Medisanus in Zavod Zdravje.

 

Fotografije z dogodka: https://www.mediaspeed.net/galerija/dogodki/16773-sara-ahlin-doljak-prejela-naziva-ona-365

 

Več o dogodku: www.onaplus.si

 

Več informacij:

Estera Lah Poljak, marketing Dela, estera@delo.si, 01/47 37 565, Delo d.o.o., Dunajska 5, 1509 Ljubljana