Onino pero za Školjkine solze Darinke Kozinc

Onino pero za Školjkine solze Darinke Kozinc

2022-10-07T09:46:47+02:00

Onino pero 2022Medijska hiša Delo je že sedemindvajsetič podelila literarno nagrado Onino pero, ki jo razpisuje uredništvo priloge Ona in revije Onaplus. Letošnji natečaj je potekal pod skupnim naslovom Ljubezen je vse in nanj se je odzvalo 105 avtorjev in avtoric. Bralci so za zmagovalno zgodbo izbrali Školjkine solze avtorice Darinke Kozinc.

V prostorih medijske hiše Delo so konec septembra 2022 podelili literarno nagrado Onino pero za najboljšo Onino zgodbo. Na razpis pod skupnim naslovom Ljubezen je vse se je prijavilo 105 avtorjev in avtoric. Izbor desetih nominirancev je potekal pod budnim očesom žirije v zasedbi Sabine Obolnar, Valentine Smej Novak in Klavdije Miko, ki so finalno odločitev prepustile bralcem in bralkam One in Oneplus. Ti so odločili, da je letošnja zmagovalka Darinka Kozinc z zgodbo Školjkine solze. Za nagrado je prejela Onino pero in 500 eur bruto, ki jih podeljuje Delo d.o.o.

Sabina Obolnar, urednica One in odgovorna urednica Oneplus ter onaplus.si, je dejala, da je bila letošnja tema Oninih zgodb ambiciozna in da je prepričana, »da smo z zgodbami dobili vpogled v presek časa. Upam, da si je vsak med nami, ki smo zgodbe brali, kaj zapomnil, in bomo medosebne odnose postavili na novo ali jih obnovili ter postavili prave vrednote na pravo mesto.«
Filozofinja, založnica in publicistka Valentina Smej Novak pa je povedala, da se je naslov, ki je letos nagovarjal avtorice in avtorje, morda res najprej zdel na prvo žogo – Ljubezen je vse. »Ampak ljubezen je gonilo življenja, ki nas tudi v hudih časih nese naprej. Očitno je bil dovolj široko zastavljen, da je omogočal nastanek zgodb širokega spektra. In res smo takšne tudi prejeli.«

Avtorica Darinka Kozinc, ki je Onino pero prejela že 2017., je dejala, da ga zelo ceni in zares tudi uporablja, ampak samo za posebne priložnosti.

Med 105 literarnimi prispevki je žirija uvrstila deset finalistk, katerih zgodbe so bile objavljene kot priloga poletne številke Oneplus, in sicer: Majo Klemenčič z zgodbo Strah me je življenja brez smeha, Matejo Perko z Vasovalcem, Tadejo Šef z Modrimi očmi, Natašo Jelušič Ljubezen gospe Helene, Darinko Kozinc s Školjkinimi solzami, Petro Kampl Petrin Na vlaku, Miko Hočevar Čudež srca, Dragano Marošević z Belimi vrtnicami, Mojco Straus Istenič Snežinke in zgodbo avtorice, ki je pisala pod šifro »aa« Moja draga Liza.