Razglasili smo 30. Delovo osebnost leta

Razglasili smo 30. Delovo osebnost leta

2020-08-30T07:42:47+02:00

Medijska hiša Delo je v četrtek, 9. januarja, v Cankarjevem domu organizirala slavnostno prireditev ob jubilejni 30. podelitvi Delova osebnost leta. Slavnostni govornik je bil Marjan Šarec, predsednik Vlade Republike Slovenije. Zbrane sta pozdravila tudi Nataša Luša, glavna direktorica družbe Delo, in Uroš Urbas, odgovorni urednik Dela. V sklopu programa so se poleg razglasitve Delove osebnosti leta 2019 s priznanji poklonili najboljšim Delovim novinarjem leta in razglasili še Delovo besedo leta 2019.

Po izboru bralcev in uredništva časnika Delo je 30. Delova osebnost Jadran Lenarčič, direktor Instituta »Jožef Stefan«, ki je v letu 2019 praznoval 70-letnico svojega delovanja. Lenarčič že skoraj 15 let vodi in usmerja znanstveni potencial 500 doktorjev znanosti, ki v laboratorijih oblikujejo prihodnost države. Kot znanstvenik je eden od pionirjev in utemeljiteljev robotske kinematike, biorobotike in humanoidnih robotov ter tudi danes med najbolj cenjenimi avtorji in predavatelji na tem znanstvenem področju. Priznanje ob prejemu laskavega naziva Delova osebnost leta 2019 sta mu na odru Cankarjevega doma podelila odgovorni urednik Dela Uroš Urbas in Stojan Petrič, direktor FMR d. o. o.

Uredništvo Dela je na prireditvi že četrto leto zapored podelilo svojim novinarjem in fotoreporterjem Delove novinarske nagrade. Priznanje za najboljšo fotografijo leta je prejel Delov fotograf Leon Vidic, ki je s fotoaparatom zamrznil trenutek v operacijski dvorani kliničnega centra. Priznanje za najobetavnejšega novinarja leta je prejel Lucijan Zalokar, ki se je v letu 2019 izkazal z vrsto esejističnih zgodb in intervjujev o športu in tudi o sodobni tehnologiji, literaturi ali rokenrolu. Priznanje za Delov novinarski dosežek leta sta prejela urednik zunanjepolitične redakcije Gašper Završnik in novinar Aljaž Vrabec, ki sta v 2019 s poročanjem iz Venezuele s svojimi reportažami in intervjuji osvetlila razumevanje Venezuele v Sloveniji, Završniku pa je celo uspelo narediti ekskluzivni intervju s takrat najbolj iskanim svetovnim politikom, prehodnim predsednikom Juanom Guaidójem. Posebno nagrado za življenjsko delo je prejel Boris Šuligoj, novinar z najdaljšim stažem pri osrednji slovenski časopisni hiši Delo, ki je z razkošnim arzenalom znanj in delavnostjo vzor številnim kolegom, prav po njegovi zaslugi pa vemo več o Primorski, njenih ljudeh in njihovi mentaliteti, morju, gospodarstvu, zgodovini in kulturi.

V prvem delu prireditve so predstavili tudi projekt Delova beseda. V sodelovanju z Inštitutom za slovenski jezik Frana Ramovša so namreč ob 60. jubileju v sobotnem Delu uvedli posebno rubriko Delova beseda tedna in se priključili projektu Beseda leta, ki jo organizira ZRC SAZU. Tokrat prvič se je beseda, ki jo je uredništvo Dela izbralo za svojo besedo leta, uvrstila med finalno deseterico za besedo leta 2019. Na prireditvi so razkrili, da je to beseda podnebje. Kot so utemeljili izbor, »podnebje ni beseda, ki bi v slovenskem jeziku do pred kratkim igrala prav posebej pomembno vlogo zunaj strokovnih besedil. V zadnjih nekaj letih, posebej pa lani, se je to spremenilo. Najpogostejša beseda ob besedi podnebje je postala sprememba. Dokončno smo se zavedeli, da podnebje ni samo nekaj, kar se dogaja drugje, ampak se dogaja tudi tukaj in zdaj.« 

Celotno prireditev sta povezovala Delova novinarka Vesna Milek in dramski igralec Matej Puc, režiral je Matej Filipčič. V glasbenih točkah sta nastopila Tomislav Jovanović – Tokac in Ana Bezjak ob spremljavi glasbenega ansambla.