Aleksander Čeferin je Delova osebnost leta 2021

Aleksander Čeferin je Delova osebnost leta 2021

2022-01-17T13:20:13+01:00

Po izboru časnika Delo je 32. Delova osebnost leta predsednik UEFE Aleksander Čeferin. Kot so izbor utemeljili v uredništvu Dela, je Čeferin »aprila 2021 z bliskovito akcijo zatrl načrt najbogatejših klubov, ki so želeli z ustanovitvijo superlige sesuti evropski model športa. Poenotil in dvignil je na noge Evropo in njene najvidnejše politike, v boju za male ljudi pa so ga podprle vse institucije v Bruslju. Njegov opus je viden tudi zunaj nogometa.« V svojem zahvalnem govoru je Čeferin ob novoletni čestitki in upanju, da bo novo leto opravilo z epidemijo, poudaril, da smo Slovenci uspešni samo, če smo enotni.

Priznanje ob prejemu laskavega naziva sta gospodu Čeferinu podelila direktor medijske hiše Delo Stojan Petrič in odgovorni urednik Dela Bojan Budja, ki je izbor uredništva Dela podkrepil še s temi besedami: »Seveda pa je Aleksander Čeferin vseskozi ostal aktiven državljan Republike Slovenije. Ni ji pomagal le športno, nogometno, z zaščitnimi maskami v času najhujše krize, kot ugleden odvetnik je jasno in glasno stopil v bran pravni državi in spoštljivi javni komunikaciji. Odločno se je uprl vsemu, kar deli našo in njegovo državo, pri tem pa opozarjal, da lahko tovrstne izzive rešimo le doma v Sloveniji, Bruselj nam jih ne bo.«

Delo že 32. leto zapored v ospredje postavlja izjemne posameznike, ki s svojim delom in držo osvetljujejo naš prostor in družbo. Decembra 2021 so predstavili deseterico nominirancev, osebnosti, ki so zgled in navdih, nato pa dali bralcem možnost glasovanja. O zmagovalcu je na koncu odločalo uredništvo in pri izbiri upoštevalo tudi glas ljudstva.

Deseterico nominirancev za 32. Delovo osebnost sestavljajo:

Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze

Alojz Ihan, zdravnik, specialist klinične mikrobiologije in redni profesor na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani

Roman Jerala, vodja laboratorija za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu

Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki UKC Ljubljana in izredni profesor na ljubljanski medicinski fakulteti

Nika Kovač, antropologinja, aktivistka in direktorica Inštituta 8. marec

Ema Kugler, režiserka, scenaristka in multimedijska ustvarjalka simbolnih prostorov

Zdenka Mrak, glavna medicinska sestra v UKC Ljubljana

Barbara Štrukelj, dolgoletna odgovorna urednica Slovenske tiskovne agencije (STA)

Tadej Pogačar, kolesarski šampion, zmagovalec kolesarske dirke po Franciji in bronasti olimpijec

Samo Zver, zdravnik, profesor in predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana

Projekt, ki ga uredništvo Dela izvaja že 32. leto, so partnersko podprli Žito, Zavarovalnica Triglav in Kozmetika Afrodita. Slavnostno razglasitev in predajo priznanja je medijska hiša Delo organizirala v Klubu Cankarjevega doma v skladu s priporočili NIJZ in jo hkrati predvajala na spletni strani delo.si.
Zbrane je v uvodu nagovoril Stojan Petrič, direktor medijske družbe Delo. Častni govornik je bil bivši predsednik republike Milan Kučan.

V sklopu programa so poleg razglasitve Delove osebnosti leta 2021 podelili priznanja izbranim novinarjem medijske hiše Delo in razkrili Delovo besedo leta 2021, to je beseda ODLOK.

 

Novinarske nagrade medijske hiše Delo

Medijska hiša Delo je na prireditvi že šesto leto zapored svojim novinarjem in fotoreporterjem podelila Delove novinarske nagrade. Posebno nagrado za življenjsko delo je prejela Delova dolgoletna novinarka Božena Križnik. Utemeljitev te nagrade so na Delu komentirali z naslednjimi besedami: »Božena Križnik je svojo novinarsko kariero posvetila Delu. Vedno jo je vodila misel na bralca in njegovo čim širšo obveščenost. Z veseljem je sprejela izziv, ko so ji v mentorstvo zaupali nadobudne mlade novinarje, znanje pa je brez zadržkov delila tudi s kolegi. Tudi zaradi zavezanosti visokim standardom novinarske etike si je v strokovni javnosti na področjih, o katerih je pisala, pridobila spoštovanje in ugled.«

Priznanje za Delovega novinarja leta 2021 je prejel Delov dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič, čigar »poročanje je opomnik, kako pomembno je domače dogajanje postaviti v evropski in širši okvir. Brez njegovega poročanja, v katerem se izražajo bogate dopisniške izkušnje, bi bil Bruselj precej bolj oddaljen, Evropska unija in položaj Slovenije v njej pa veliko bolj nejasna,« so zapisali v uredništvu.

Priznanje za izstopajoče novinarske dosežke leta 2021 v medijski hiši Delo so prejeli Nejc Gole, Miha Hočevar in Boštjan Celec, najobetavnejši mladi novinar leta pa je postal Aljoša Črnko. Delov fotoreporter Voranc Vogel je prejel priznanje za najboljšo fotografijo leta, v središču katere je zdravstvena delavka – utrujena, a z odločnim pogledom.

Delova beseda leta 2021

Uredništvo Dela vsako soboto v rubriki Beseda tedna objavlja besedo, ki opisuje pretekli teden. Glede na dogodke jo izberejo v uredništvu, njen opis pa prepustijo jezikoslovnim strokovnjakom, sodelavcem Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Iz vseh besed, objavljenih v letu 2021, je uredništvo Dela izbralo tisto, za katero menijo, da je najbolj zaznamovala preteklo leto, in to je beseda ODLOK.

Več na delo.si.