Delova podjetniška zvezda leta 2018 je podjetje Polycom Škofja Loka

Delova podjetniška zvezda leta 2018 je podjetje Polycom Škofja Loka

2018-11-12T09:31:29+01:00

Medijska hiša Delo je tudi letos nadaljevala s projektom Delove podjetniške zvezde (DPZ), v okviru katerega smo oktobra lani prvič podelili prestižni kipec enemu izmed nominiranih in po presoji strokovne žirije najboljših malih in srednje velikih podjetij v državi – prejelo ga je podjetje Dewesoft iz Trbovelj.

Letos smo na podlagi seznama malih in srednje velikih podjetij, ki ga je pripravil partner projekta, Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), med ožjim izborom 115 podjetij izbrali deset nominirancev, tj. podjetij, ki so inovativna, izvozno in razvojno naravnana, imajo najmanj tri milijone evrov letnih prihodkov, najmanj pet zaposlenih, dodana vrednost na zaposlenega pa mora znašati najmanj 35.000 evrov. Letošnja rdeča nit Delovih podjetniških zvezd so bili kadri, zato smo izbrali podjetja, ki se zavedajo, da so ti ključni za njihov uspeh in da brez vrhunskih izobraženih kadrov ni mogoče narediti preboja.

Delova podjetniška zvezda 2018

 Delovo podjetniško zvezdo je izbrala strokovna komisija, v kateri so bili poleg predstavnikov uredništva še predsednik komisije Stojan Petrič, predsednik nadzornega sveta Kolektorja in predsednik uprave družbe FMR, ter člani komisije: Valerij Arakelov, lastnik in direktor Rimskih term, mag. Aleš Cantarutti, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, prof. dr. Marko Jaklič, profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, Andrej Orožen, soustanovitelj in direktor podjetja Dewesoft in dobitnik nagrade Delova podjetniška zvezda leta 2017, Luka Podlogar, MBA, predsednik uprave KD Skladi in mag. Barbara Žibret Kralj, direktorica in odgovorna partnerica družbe Deloitte za Slovenijo.

POLYCOM Iz Škofje Loke

je komisijo prepričal z rastjo poslovanja, usmerjenostjo v digitalizacijo, uspešnim poslovanjem na zahtevnem svetovnem avtomobilskem trgu, vlaganjem v izobraževanje zaposlenih in potencialom uspešnega nadaljnjega poslovanja.

Gre za uspešno slovensko podjetniško zgodbo. Družba v lasti in pod vodstvom bratov Iztoka in Igorja Stanonika za kupce razvije izdelek, orodje in proizvaja polimerne izdelke. Če želijo uspeti na zasičenem svetovnem trgu, imajo le eno možnost – da so dobri, imajo vrhunske kompetence in odlično organizacijo poslovanja. In to jim uspeva.

Družba je čiste prihodke od prodaje v zadnjih petih letih povečala za 75 odstotkov, na lanskih 31,2 milijona evrov, pri tem pa ustvarila skoraj dva milijona evrov čistega dobička. Dobiček iz poslovanja so več kot podvojili, in sicer na dobra dva milijona evrov. Prav tako so v tem času več kot podvojili število zaposlenih, ob tem pa povečali dodano vrednost na zaposlenega na lanskih 46.360 evrov.

Podjetje je usmerjeno v izvoz, saj delež izvoza v prodajo znaša 81 odstotkov. Izvažajo na trge Evropske unije, Severne in Srednje Amerike in Azije. Večinoma prodajajo avtomobilski industriji, tako da ima vsak avto na svetu vgrajen vsaj en Polycomov izdelek. Kljub temu pa zmanjšujejo odvisnost od avtomobilske industrije.

Projekt digitalizacije so v Polycomu začeli že pred desetimi leti, v to smer pa bodo šli tudi v prihodnje. Pred meseci so se preselili v nov proizvodno-poslovni objekt. Gre za digitalizirano tovarno, v kateri bodo izdelovali zahtevne izdelke z visoko dodano vrednostjo.

Družba za razvoj nameni sedem odstotkov prihodkov in odstotek za izobraževanje, kar je lani znašalo 1265 evrov na zaposlenega. Ti se usposabljajo v podjetju in zunaj njega, imajo več štipendistov, praktikantov, vajencev, sodelujejo s srednjimi šolami in fakultetami, imajo mentorsko delo, zaposleno učiteljico angleškega in španskega jezika … Pomagali so tudi zaposlenim iz Črnomlja, ki so utrpeli škodo v letošnjem neurju.

Družba Polycom je postavila temelje, da bo kot podjetniška zvezda sijala tudi v prihodnje.

Preostalih devet podjetij, ki so se potegovala za laskavi naziv

Pipistrel, D.Labs, Vasco, Solis Straža, Acies Bio, Labena, Mineralka, MI Elektronika in Resalta. Podjetja so predstavljena na spletni strani https://www.delo.si/delove-podjetniske-zvezde/delove-podjetniske-zvezde-2018.

In zvezda po izboru bralcev

Bralci časopisa Delo in njegovega poslovnega tednika Svet kapitala pa so na spletu za svojega favorita izbrali podjetje Vasco iz Šenčurja, ki smo mu podelili priznanje DPZ.

Podporniki projekta

Projekt so podprli generalni pokrovitelj KD Skladi, veliki pokrovitelji Deloitte, FMR, Hofer, Mercedes Benz, Riko, Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav, pokrovitelji EKOSEN, SIQ in Slowatch, partnerji IEDC Poslovna šola Bled, Steklarna Hrastnik, Iskratel in Slovenski podjetniški sklad ter strokovna partnerja AJPES in Sofos. Posebna hvala gre Rimskim termam, ki so zmagovalno podjetje nagradile s timbildingom.