Delova podjetniška zvezda leta 2023 je podjetje RLS Merilna tehnika

Delova podjetniška zvezda leta 2023 je podjetje RLS Merilna tehnika

2023-11-10T16:24:04+01:00

Medijska hiša Delo je 9. novembra 2023 že sedmo leto zapored organizirala izbor za Delovo podjetniško zvezdo, tokrat pod naslovom Vrednote poslovanja – temelj trajnostnega razvoja. Strokovna komisija in predstavniki uredništva Dela so naziv Delova podjetniška zvezda 2023 slavnostno razglasili na gala dogodku na Brdu pri Kranju.

V sklopu projekta Delova podjetniška zvezda je uredništvo Dela v septembru predstavilo deset nominiranih malih in srednjih podjetij, ki so bila izbrana na podlagi podatkov strokovnega partnerja projekta, Agencije RS za javnopravne evidence in storitve – Ajpes. Nominirana podjetja so na nišnih področjih konkurenčna z lastnim znanjem, specifičnimi in visokotehnološkimi proizvodi, tehnologijami ter storitvami, ki prinašajo višjo dodano vrednost. Podjetja so se potegovala za zmagovalni naziv Delova podjetniška zvezda 2023 po izboru strokovne komisije, svojega favorita pa vsako leto z glasovanjem na spletu izbirajo tudi bralci Dela.

Slavnostna razglasitev Delove podjetniške zvezde

Slavnostna razglasitev Delove podjetniške zvezde 2023 je z začetkom ob 19. uri potekala na Brdu pri Kranju. Zbrane je uvodoma nagovoril odgovorni urednik Dela Bojan Budja, ki je poudaril, da so zmagovalci vsi nominirani.

Sledil je častni nagovor Nataše Pirc Musar, predsednice Republike Slovenije, ki je izpostavila pomen ozaveščanja širše javnosti, da je zdravo podjetništvo nosilni element družbe, da omogoča blaginjo in kakovostno socialno državo. Nominirance za podjetniške zvezde je nagovorila: »Ste zgled slovenskega podjetništva, verjamem, da vam ni bilo vedno lahko in da ste morali na poslovni poti sprejemati težke odločitve in stopati iz cone udobja, a brez tega ne gre. Ste vzor mladim podjetnikom, ki začenjajo poslovno pot. Sledite svojim sanjam in verjemite v svoje ideje, kajti brez tega se nikoli ne premakneš,« je zaključila.

V nadaljevanju so predstavili vse letošnje nominirance (Caretronic, Chipolo, Docentric, Infomediji, Lumar, RLS, Roto, Status, Tenzor, ZZI) za Delovo podjetniško zvezdo in jim podelili priznanja.

Zatem sta mag. Mojca Marija Pregelj, članica letošnje komisije izbora DPZ in predstavnica generalnega pokrovitelja Generali Investments, ter odgovorni urednik Dela Bojan Budja razglasila prejemnika posebnega priznanja po izboru bralcev Dela, ki je letos pripadlo podjetju Roto. Podjetje, ki je letos zbralo največ glasov, proizvaja izdelke iz polimerov, s katerimi se pogosto srečujemo vsi. Večji del teh so izdelki za varovanje okolja in gradbeništvo, kot so čistilne naprave, rezervoarji pitne vode, preostali del pa izdelki za šport, rekreacijo, vrt in kmetijstvo. Osem odstotkov prihodkov od prodaje ustvarijo na slovenskem trgu, izdelke pa izvažajo po vsem svetu, največ v Evropo. Njihovo poslanstvo je zmanjševati vodni odtis v svetu.

Strokovni komisiji, ki je izbrala zmagovalca leta 2023, je predsedoval direktor medijske hiše Delo Stojan Petrič, v njej pa so bili še državni sekretar, pristojen za internacionalizacijo, podjetništvo, razvojna sredstva in turizem na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, Matevž Frangež, namestnica direktorja sektorja finančnega svetovanja in vodja trženja v Generali Investments mag. Mojca Marija Pregelj, redni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Dušan Mramor, izvršni direktor podjetja Zebra BI, ki je bilo lanska Delova podjetniška zvezda, Andrej Lapajne ter predstavniki uredništva medijske hiše Delo. Predsednik strokovne komisije Stojan Petrič je v nagovoru pred razglasitvijo opozoril, da je bila zaradi uspešnega poslovanja vseh nominiranih podjetij odločitev komisije zelo težavna. Prvič v sedmih letih je bil potreben drugi krog glasovanja, da so se v komisiji poenotili glede podjetja, ki je letošnja podjetniška zvezda Dela. »Zato v imenu komisije in seveda tudi v svojem imenu čestitam vsem nominirancem za letošnje sodelovanje pri izboru,« je dejal in za Delovo podjetniško zvezdo 2023 razglasil podjetje RLS Merilna tehnika. Predstavniku zmagovalnega podjetja pa je prestižni kipec podelila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Družba RLS Merilna tehnika, ki domuje v poslovni coni Komenda, izdeluje impresivne izdelke za robotsko industrijo, s katerimi uspeva tudi na svetovnem trgu. Med drugim ustvarja okoli 100.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, kar je podvojitev povprečja slovenskega gospodarstva, je zapisala komisija v utemeljitvi zmagovalca. Prav tako podjetje s pridom izkorišča trende v svetu, kar so dokazali s svojim dosedanjim poslovanjem, z vlaganjem v razvoj in inovacije pa postavljajo tudi dobre temelje za prihodnost. Poleg tega pogosto sodelujejo z univerzami in institucijami v Sloveniji in Evropski uniji, zato so njihove rešitve tudi produkti prihodnosti.

Podelitvi je sledil še pogovor novinarja Dela in namestnika urednika gospodarske redakcije časopisa Delo Nejca Goleta s predstavnikom zmagovalca RLS Matijo Novakom, namestnikom direktorja.

 

Zapis utemeljitve strokovne komisije o izboru Delove podjetniške zvezde 2023

Robotizacija v proizvodnji, kmetijstvu, medicini in še marsikje je v vzponu. Na valu tega trenda raste tudi podjetje RLS Merilna tehnika, ki izdeluje senzorje pomika in zasuka za robotsko industrijo. Da znajo izkoristiti trende v svetu, so že dokazali s svojim dosedanjim poslovanjem, z vlaganjem v razvoj in inovacije pa postavljajo tudi dobre temelje za prihodnost.

Senzorje iz Komende vgrajujejo v različne aplikacije, denimo kolaborativne robote, ki v proizvodnji sodelujejo s človekom, eksoskelete, medicinske in rehabilitacijske robote, robote za kmetijstvo. Čedalje bolj so prisotni v e-mobilnosti, vesoljski industriji in podobno. S svojimi rešitvami uspevajo na svetovnem trgu, saj v tujini ustvarijo 95 odstotkov prihodkov, predvsem na trgih Evropske unije, ZDA, Japonske, Kitajske in Južne Koreje.

Da se je podjetje že doslej dokazovalo na globalnem trgu in uspešno poslovalo, kažejo številke o rasti prometa in številu zaposlenih. RLS zaposluje približno 270 ljudi. Lani so ustvarili 43 milijonov evrov prihodkov, kar je skoraj polovico več kot pred petimi leti. Čisti dobiček je pri tem znašal 5,7 milijona evrov.

RLS ustvarja okoli 100.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, kar je podvojitev povprečja slovenskega gospodarstva. Visoko dodano vrednost dosegajo z inovativnimi in kompleksnimi izdelki. Približno 40 odstotkov njihovih zaposlenih namreč dela v razvoju in tehnologiji, poleg tega pri bazičnih raziskavah pogosto sodelujejo z univerzami in institucijami v Sloveniji in Evropski uniji. Tudi zato so njihove rešitve produkti prihodnosti.

RLS zaposluje približno 270 ljudi, lani so ustvarili 43 milijonov evrov prihodkov, kar je za skoraj polovico več kot pred petimi leti. Čisti dobiček pri tem je znašal 5,7 milijona evrov.

O izboru Delove podjetniške zvezde

Lani je prestižni kipec prejelo podjetje Zebra BI, leta 2021 XLAB, leta 2020 podjetje Metronik, leta 2019 podjetje Intra lighting iz Šempetra pri Gorici. Bralci Dela so se lani odločili za Kronoterm, leta 2021 za podjetje Adria Dom iz Črnomlja, leta 2020 za podjetje Marles hiše Maribor, leta 2019 za podjetje Inea iz Ljubljane in leta 2018 za podjetje Vasco iz Šenčurja.

Podporniki projekta v 2023

Projekt so podprli generalni pokrovitelj Generali Investments, veliki partner Telekom Slovenije, veliki pokrovitelji Star Import z blagovno znamko Mercedes-Benz, Riko, Hervis, FMR, pokrovitelji Osmium inštitut Slovenija, Eles, Fotona, CPI in DS Smith, partnerji Acies Bio, Deloitte, Metronik, Ljubljanske mlekarne in Trgovinska zbornica Slovenije ter strokovni partner Ajpes – Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve. Delovi poslovni dogodki potekajo v okviru Delovega poslovnega centra, katerega partner je Zavarovalnica Triglav.

Več o izboru Delove podjetniške zvezde na https://www.delo.si/dpc-podjetniske-zvezde/.