Zmagovalke izbora Ona 365 so vse nominiranke

Zmagovalke izbora Ona 365 so vse nominiranke

2024-03-27T16:07:07+01:00

Uredništvo revije Onaplus je 4. marca 2024 na slavnostni prireditvi v Mestnem gledališču ljubljanskem premierno predstavilo deseterico žensk v izboru Ona 365. To so posameznice, ki so s svojim profesionalnim delom v zadnjem letu premikale meje mogočega in so vir navdiha in zgleda. Ob razglasitvi One 365 je odgovorna urednice revije Onaplus Sabina Obolnar sporočila, da se je žirija odločila razglasiti vse Onine nominiranke za zmagovalke.

 »Resnično velika dejanja se ne merijo, ampak se jim izreka spoštovanje. Zato letos ne govorimo o Onini lestvici, na kateri se razporejajo klini, temveč o Oninem svetu, prostoru sodelovanja, rasti in presežkov. Naše odločitve ne gre razumeti kot morebitno neodločnost, katero žensko zares izpostaviti – prav nasprotno, gre za jasno odločenost, ki pritrjuje življenjskemu vodilu letošnjih nominirank: solidarnost, delo za skupnost in zavedanje, da smo del celote,« je v svojem govoru poudarila Obolnarjeva.

Slavnostna prireditev izbora Ona 365

V Mestnem gledališču ljubljanskem se je na ponedeljkov večer zbralo več kot 220 uglednih gostov in počastilo deset nominirank za Ono 365. Prireditev se je začela z uvodom igralca MGL-ja

Mateja Puca, ki se mu je pridružila sovoditeljica, novinarka Dela Vesna Milek. Voditelja sta na oder premierno pozvala in predstavila vsako od desetih nominirank za Ono 365, katerih presežna dela je prepoznala žirija, ki so jo sestavljali odgovorna urednica revije Onaplus Sabina Obolnar, urednik Sobotne priloge Dela Ali Žerdin ter filozofinja in publicistka Valentina Smej Novak.

Nominiranke in zmagovalke izbora Ona 365 so: igralka in klovnesa Alenka Marinič, Beti Hohler, sodnica na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu, igralka in Prešernova nagrajenka Jana Zupančič, Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, pesnica in Prešernova nagrajenka Miljana Cunta, Mirjana Duler, solastnica podjetja Adteh, arhitektka in oblikovalka Manca Ahlin, smučarska skakalka Nika Prevc, Rada Zergol, članica in dolgoletna predsednica Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, in Tina Bizjak, zdravnica in jamarska reševalka.

Zbrane goste je v nadaljevanju nagovorila direktorica medijske hiše Delo Nataša Luša in poudarila, da »našo prihodnost predstavljajo principi, ki jih poosebljajo nominiranke izbora Ona 365; rušijo stereotipe o tem, kakšna bi morala biti njihova vloga, in dokazujejo, da imajo svoj glas in se odlikujejo na vseh področjih, na katerih delujejo.« Slavnostna govornica je bila predsednica Državnega zbora Republike Slovenije Urška Klakočar Zupančič.

Prireditev se je nadaljevala v sproščenem pogovoru Vesne Milek s prisotnimi nominirankami.

Pred slavnostno razglasitvijo One 365 pa je sledila še glasbena točka dveh igralcev MGL-ja, Mateja Puca in Ive Kranjc Bagola.

 Prireditev je organizirala medijska hiša Delo, režiral jo je Matej Filipčič, podprli pa veliki pokrovitelj MG Motor Slovenija, pokrovitelji Lidl Slovenija, Medex, Telekom in Zlatarna Celje ter partnerji Abena Helpi, Dr. Gorkič, Lisca, MSL pharma, Odeja Škofja Loka, Panakea, Sanolabor, Stada in Steklarna Rogaška.

 O izboru Ona 365

Vsako leto marca uredništvo Oneplus javnosti predstavi izbrane ženske, ki so s svojim delovanjem ali izraženimi stališči zaznamovale zadnje leto. Gre za ženske, ki v svoje delo vpletajo visoke profesionalne in poklicne standarde ter pri tem navdušujejo z uspehi s širšimi družbenimi učinki. Izbor posameznic opravi žirija, ki je za leto 2023 prepoznala presežke v delu desetih izbrank.

Letošnji izbor Ona 365 je bil izveden štirinajstič. Prvi naziv Ona 365 je leta 2011 za predhodno leto pripadel dr. Renati Salecl, leto pozneje je bila za Ono 365 izbrana Jožica Maučec Zakotnik,

nato Tina Maze, Jolka Milič leta 2014, leta 2015 je bila nagrajena Ninna KozorogMaja Plaz je postala Ona 365 leta 2016, Ana Roš leta 2017, nato Desa Muck 2018, leta 2019 so se poklonili dr. Sari Ahlin Doljak, leta 2020 so kot Ono desetletja počastili Jožico Maučec Zakotnik, leta 2021 so bile nagrajene medicinske sestre, v 2022. je postala Ona 365 Erika Žnidaršič, lani pa zdravnica Eva Pogačar. Letos je žirija odločila, da bo izpostavila vse nominiranke ter v duhu sestrstva in medsebojne podpore žensk za zmagovalke razglasila vse nominiranke.

Letošnje izbranke so predstavili v marčevski številki Oneplus in na spletni strani www.onaplus.si.