Okrogla miza Mladi, enakost spolov in (ne)udeležba na EU volitvah

Okrogla miza Mladi, enakost spolov in (ne)udeležba na EU volitvah

2024-03-27T16:12:03+01:00

Medijska hiša Delo je v četrtek, 14. marca 2024, na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani organizirala okroglo mizo z naslovom »Mladi, enakost spolov in (ne)udeležba na EU volitvah: izzivi in priložnosti«, ki je del projekta Evropa izbira. Razpravljali so o pomembnih temah, ki zadevajo participacijo državljanov na evropskih volitvah in se osredotočili na razloge za nizko politično angažiranost mladih, njihovo zanimanje za teme, povezane z Evropsko unijo, in vpliv enakosti spolov na volilno udeležbo.

Okroglo mizo sta vodila Nataša Briški iz Metine liste in Ali Žerdin iz Sobotne priloge Dela. Prek spleta sta se v uvodu iz Strasbourga javila tudi evropska poslanca Ljudmila Novak, poslanska skupina Evropske ljudske stranke, in dr. Milan Brglez, Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu. V razpravi pa so sodelovali Dušan Vučko, dolgoletni direktor službe Državne volilne komisije, nekdanja evropska poslanka Mojca Drčar Murko, Jaša Levstik, alumen Evropskega mladinskega parlamenta Slovenija, dr. Zoran Stančič, svetovalec predsednice republike za evropske zadeve, član ekspertov mreže Evropske komisije Team Europe Direct, mlada aktivistka Sara Štiglic in prof. dr. Tanja Rener, zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani, profesorica za sociologijo družin in sociologijo spolov, raziskovalka na področju študij mladine in ženskih študij na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Jaša Levstik, alumen Evropskega mladinskega parlamenta Slovenija in organizator European Youth Event Berlin, je zagovarjal stališče, da je pristop k vabljenju mladih k volitvam napačen. Mladi po njegovem mnenju o politiki razmišljajo na drugačen način. »Zdi se mi v redu, da dajemo prednost protestom in spletnim objavam, ampak zame volitve predstavljajo nekakšen predpogoj za kakršnokoli izjavljanje o svojem političnem mnenju. In to ne samo pri mladih.« Poudaril je tudi, da je treba veliko vložiti v aktivacijo mladih, ampak ne v smislu prepričevanja, kaj šele z nekimi slogani ali videi. Več truda je treba vložiti v izobraževalni sistem in v tovrstne kampanje, kot je na primer ta Delova.

Mlada aktivistka Sara Štiglic je izpostavila, da se ji udeležba na volitvah ne zdi predpogoj, da lahko oseba komentira družbeno stanje. »Mladi si želimo, da bi bili obravnavani kot enakopravni partnerji, da bi imeli glas v luči tega, da se nam zaupa, da smo sposobni soustvarjati in graditi drugačno družbo. To velja tudi kar se tiče feminističnega aspekta, ženske kvote niso samo zato, da se pretvarjamo, da imamo neko uravnoteženost spolov. Podobno velja za uravnoteženost starostnih skupin. V tem primeru je to samo sebi namen,« je poudarila.

Vprašanje iz občinstva je spodbudilo tudi razpravo, ali je elektronsko glasovanje eden od načinov za dvig volilne udeležbe, sploh med mladimi. Ob tem je Jaša Levstik poudaril, da je to lahko eden od načinov, ki lahko dvigne volilne udeležbo za nekaj odstotkov, vendar je zanj to krpanje lukenj neuspešnega volilnega sistema. Ob tem je Sara Štiglic poudarila, da je zagotovo preko spleta lažje urejati zadeve, tako da bi to zagotovo dvignilo volilno udeležbo, ne samo pri mladih, ampak vseh, »saj ni treba prilagajati svojega urnika volitvam, lahko greš nekam na vikend oddih, poleg tega olajša glasovanje v tujini,… Zato se mi zdi, da je leta 2024 skrajni čas, da se začne elektronskem glasovanju resno razmišljati«.

Na koncu je dr. Zoran Stančič izpostavil dve sporočili kot popotnici državljanom, ko se odločajo o udeležbi na evropskih volitvah: »Prvič, razmišljajte o tem, v kakšnem svetu želite živeti, pogovarjajte se o teh temah, pri tem pa upoštevajte zaupanja vredne medije, posameznike, skupine, tudi politične stranke, in se na koncu odločite, kaj vam je najbližje, in glasujte. In drugič, pri glasovanju zavrzite vse tiste, ki širijo sovraštvo, ki ščuvajo in napadajo manjšine. S tem ste že veliko naredili.«

Projekt Evropa izbira

Okrogla miza je potekala v okviru Delovega projekta Evropa izbira, ki ga sofinancira Evropska unija, in je prva od treh, ki jih bo medijska hiša Delo v sodelovanju z Metino listo v prihodnjih mesecih organizirala na slovenskih fakultetah, poleg že izvedene v Ljubljani, še aprila v Kopru in maja v Mariboru.

Ob okroglih mizah bo potekala tudi nagradna igra. Vsem, ki se bodo okrogle mize udeležili v živo, bo Delo podarili enomesečno brezplačno naročnino na digitalno Delo. Med tistimi, ki bodo aktivirali brezplačno naročnino, pa bodo izžrebali srečneža, ki bo osvojil izlet z ogledom evropskih institucij v Bruselj ali Strasbourg.

Vse okrogle mize bo mogoče spremljati tudi v neposrednem prenosu na portalu delo.si, na katerem se nahaja tudi posnetek prve okrogle mize: https://www.delo.si/novice/evropa-izbira/kako-prepricati-mlade-naj-uporabijo-svoj-glas/