Izvozniki 2021: Kako okretno je slovensko gospodarstvo v Evropski uniji

Izvozniki 2021: Kako okretno je slovensko gospodarstvo v Evropski uniji

2021-11-05T20:00:12+01:00

Medijska hiša Delo je 5. oktobra 2021 organizirala poslovno konferenco na GZS v Ljubljani in zaključila večmesečno poslovno kampanjo Izvozniki 2021 z naslovom Kako okretno je slovensko gospodarstvo v Evropski uniji. Programski partner konference je Inštitut za strateške rešitve (ISR), soorganizator konference pa GZS. Razpravljavci so razmišljali o priložnostih, ki jih evropski trg ponuja za slovensko gospodarstvo, o tem, kako povečati dodano vrednost v slovenskem izvozu ter kako doseči digitalni in zeleni prehod, ki bo naslovil izzive prihodnjih let.

Na pomembnost izvoza za razvoj slovenskega gospodarstva je v uvodnem nagovoru opozoril Stojan Petrič, direktor medijske hiše Delo. Sledila sta še uvodna pozdrava Aleša Cantaruttija, generalnega direktorja Gospodarske zbornice Slovenije, in Tineta Kračuna, direktorja Inštituta za strateške rešitve (vsebinski partner). Zbrane je nagovoril tudi Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je izpostavil, da je Slovenija ustvarila pogoje za prestrukturiranje gospodarstva, kar bo prineslo nova, boljša delovna mesta.

Osrednja govorka Kerstin Jorna, generalna direktorica generalnega direktorata Evropske komisije za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja, je izpostavila čvrstost slovenskega gospodarstva, med drugim je omenila turizem. EU je preko kriz spoznala, da mora okrepiti odpornost enotnega trga. Posebej pomembna so mala in srednja podjetja, ki so hrbtenica evropskega gospodarstva.. Enoten trg je ključen v negotovih časih, je izpostavila.

Na prvem panelu o gospodarstvu Slovenije in EU so razpravljali mag. Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, Marko Jazbec, predsednik uprave Save Re, Janez Škrabec, direktor podjetja Riko, ter Enzo Smrekar, podpredsednik Skupine Atlantic Grupa za delikatesne namaze, Donat in internacionalizacijo ter glavni direktor Atlantic Droge Kolinske.

Osrednja nit drugega panela je kako doseči večjo dodano vrednost pri izvozu v države EU. O tem so svoja videnja predstavili mag. Maja Bednaš, direktorica Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, dr. Gorazd Justinek, docent za področje mednarodnih političnih, ekonomskih in poslovnih odnosov na Fakulteti za državne in evropske študije, Bojan Ivanc, glavni ekonomist Analitike GZS, ter dr. Anže Burger, izredni profesor za področje mednarodne ekonomije na Fakulteti za družbene vede na Univerzi v Ljubljani.

Tretji panel pa je bil namenjen tematiki digitalnega in zelenega prehoda ter intenzivnejšem povezovanju. Mnenja so soočili mag. Sabina Sobočan, direktorica družbe Varis Lendava, Zoran Stančič, izredni svetovalec na generalnem direktoratu Evropske komisije za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo (DG CNECT), ter Davor Jakulin, generalni direktor podjetja ATech.

Več o vsebini dogodka na https://www.delo.si/dpc-izvozniki/.