Konferenca Tveganja in priložnosti za slovensko zunanje gospodarstvo

Konferenca Tveganja in priložnosti za slovensko zunanje gospodarstvo

2018-10-12T12:39:44+02:00

Na Bledu je 10. oktobra 2018 potekala konferenca z naslovom Tveganja in priložnosti za slovensko zunanje gospodarstvo, ki jo v prostorih IEDC – Poslovne šole Bled organizirala medijska hiša Delo d.o.o. in vsebinski partner Inštitut za strateške rešitve. Govorniki, strokovnjaki z različnih področij, so na konferenci osvetljevali različne vidike finančnih in operativnih tveganj, s katerimi se srečujejo gospodarstveniki in podjetja ob delovanju na tujih trgih, in poskušali odgovoriti na vprašanje, kako omenjena tveganja čim bolje obvladovati. V diskusiji, ki je sledila v nadaljevanju konference, so direktorji in predsedniki uprav nekaterih vodilnih slovenskih in mednarodnih podjetij razpravljali o priložnostih izvoza zunaj ustaljenih slovenskih vzorcev. Otvoritveni govor na konferenci je imel zunanji minister dr. Miro Cerar, ki je med drugim poudaril, da imajo zasluge za slovenske gospodarske dosežke predvsem naši podjetniki in gospodarstveniki, ob tem pa je izpostavil tudi pomen podporne vloge, ki jo ima gospodarska diplomacija. Zaradi tesne vpetosti Slovenije v mednarodni gospodarski prostor in tokove je eden izmed izzivov gospodarske diplomacije tudi, da pravočasno prepoznava tveganja, ki jih prinaša delovanje na zunanjih trgih. Med njimi so politična, varnostna, pravna in finančna ter druga tveganja, je med drugim dejal dr. Cerar.

Konferenca je bila sestavljena iz dveh delov: prvi je bil namenjen tveganjem, drugi priložnostim, s katerimi se sooča slovensko zunanje gospodarstvo.

V prvem delu, namenjenem tveganjem, so bila v ospredju finančna in operativna tveganja, ki so sestavni del poslovanja, s katerim se na trgih srečujejo podjetja. Osrednji govornik je bil glavni ekonomist družbe Coface Julien Marcilly, ki je podal primerjavo med obdobjem 2012–2013 in današnjim stanjem na trgih ter osvetlil opozorilne znake, ki nakazujejo, da se položaj na trgih spreminja. Lahko torej vztrajamo pri primerjavi današnjega časa s takratnim obdobjem, se je vprašal Marcilly? Ne povsem, če vemo, da je bila takrat cena sodčka nafte brent skoraj 110 dolarjev, sredi junija letos pa okoli 75 dolarjev in da je danes donos na italijanske državne obveznice pol nižji od tistega leta 2012. Toda kljub temu – nekateri opozorilni znaki danes potrjujejo, da je vrh gospodarske rasti za nami in da se povečuje kreditno tveganje.

Razpravo o finančnih tveganjih je s sogovorniki vodil predsednik uprave SID – Prve kreditne zavarovalnice Sergej Simoniti, ki se je dotaknil nekaterih osnovnih vprašanj, povezanih s tveganji v sodobnih gospodarstvih in družbi v širšem pomenu. Finančnih tveganj po njegovem ni mogoče gledati ločeno od drugih tveganj, tradicionalni pristop k tveganjem na podlagi kvantitativnih modelov v sodobnem kompleksnem okolju ni zadosten. Svetovalec ter nekdanji izvršni direktor in član uprave skupine SIJ dr. Denis Mancevič je povedal, da je odprto in izvozno usmerjeno slovensko gospodarstvo močno odvisno od surovinskih tveganj. Vršilec dolžnosti direktorja Urada RS za makroekonomske analize in razvoj mag. Boštjan Vasle je povedal, da Slovenija kljub dohitevanju gospodarsko razvitejših držav za povprečjem razvitosti držav EU še vedno zaostaja za približno eno petino. Dr. Sandra Damijan, partnerica in vodja forenzičnih storitev pri Grant Thornton WB Business Group, je povedala, da je najpogostejša oblika finančnega kriminala, ki obsega 1,5 bilijona dolarjev letno, korupcija, ki vključuje vse panoge in ne samo javnega sektorja. Drago Kavšek, član uprave družbe Intesa Sanpaolo Bank, pristojen za področje malih, srednjih in velikih podjetij, je izpostavil, da je tveganje gibalo razvoja naše družbe, kajti brez odkrivanja novih meja, kar je povezano s tveganjem, bi se ustavil ves napredek.

Razpravo o operativnih tveganjih je s sogovorniki vodil dr. Jure Stojan, partner in direktor razvoja in raziskav na Inštitutu za strateške rešitve, ki je poudaril, da živimo v nevarnih časih in da imajo tveganja v 21. stoletju še večjo vlogo, kot so jo imela v 80. letih prejšnjega stoletja, ko so se gospodarstveniki soočali z dvema velesilama, z ZDA in Sovjetsko zvezo; danes je svet multipolaren, vzpenjajo se nove velesile, med njimi Kitajska in Indija, ki sta se na velikem svetovnem zemljevidu pridružili ZDA in Rusiji. Vršilec dolžnosti direktorja Agencije za zavarovalni nadzor mag. Gorazd Čibej je na primeru agencije spregovoril o pomenu nadzornih institucij za mednarodno poslovanje: nadzor namreč vsem igralcem na trgu zagotavlja enake izhodiščne možnosti in preprečuje tržne asimetrije. Poudaril je, da imajo finančno močne panoge, kakršna je zavarovalništvo, velik vpliv na globalno gospodarstvo. Generalna direktorica Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve mag. Alenka Suhadolnik je povedala, da je svetovna gospodarska ureditev, ki temelji na obdobju po drugi svetovni vojni, na preizkušnji in da na poslovanje danes vplivajo tudi drugi izzivi, med katerimi so globalno segrevanje, migracije in digitalizacija. Višja analitičarka v družbi Verisk Maplecroft dr. Maja Bovcon se je dotaknila pomena političnih tveganj v povezavi s poslovanjem na tujih trgih. Na aktualnih primerih je opozorila na vprašanje stabilnosti vlad, vladavine prava, korupcije in geopolitičnih tveganj. Dušan Čižmárik, direktor prodajne podpore mednarodne divizije hčerinskih bank skupine Intesa Sanpaolo Bank v Milanu, je v prispevku izpostavil pomen izvoza na tuje trge: izvozna podjetja so bolj produktivna, ustvarijo več delovnih mest in izplačujejo višje plače; dotaknil se je več vrst, povezanih s trgovino in izvozom, in podal nekaj odgovorov na to, kako jih zmanjšati in se jim prilagoditi. Član uprave družbe Kolektor Group Primož Bešter je v okviru tehnološkega vidika tveganj predstavil osnove tehnoloških sprememb in podal oceno, kaj lahko na področju mobilnosti pričakujemo v prihodnosti ter kje nas čaka evolucija in kje revolucija.

V drugem delu konference, ki je bila posvečen priložnostim, je kot osrednji govornik nastopil Gavin Serkin, ustanovitelj podjetja Frontier Funds Media & Intelligence, finančni komentator in avtor knjige Frontier: Exploring the Top Ten Emerging Markets of Tomorrow, ki se bo v prispevku dotaknil priložnosti, povezanih z vstopom podjetij na globalne trge v vzponu in trge z višjo stopnjo tveganja. V nadaljevanju konference bo sledil pogovor s sogovorniki iz poslovnega sveta o priložnostih na trgih v razvoju in na kaj morajo biti podjetja pozorna pri poslovanju v državah z drugačnim kulturnim okoljem in poslovnimi navadami. S Franjem Bobincem, predsednikom uprave družbe Gorenje, Janezom Škrabcem, direktorjem družbe Riko, Dušanom Mesom, generalnim direktorjem družbe Slovenske železnice, mag. Robertom Otorepcem, izvršnim direktorjem Celjskega sejma, Markom Jazbecem, predsednikom uprave družbe Sava Re, Dušanom Čižmárikom, direktorjem prodajne podpore mednarodne divizije hčerinskih bank skupine Intesa Sanpaolo Bank v Milanu, in mag. Alešem Cantaruttijem, državnim sekretarjem na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, se bo pogovarjala odgovorna urednica poslovnega tednika Svet kapitala Petra Kovič.