Obisk učencev predmeta šolsko novinarstvo OŠ Prežihovega Voranca

Obisk učencev predmeta šolsko novinarstvo OŠ Prežihovega Voranca

2019-11-26T13:32:34+01:00

V četrtek, 21. novembra 2019, so uredništvo Dela obiskali učenci predmeta šolsko novinarstvo OŠ Prežihovega Voranca Ljubljana z učiteljico Matejo Flajs.

Z namestnico odgovornega urednika Ženjo Leiler so si ogledali redakcijo; najdlje so se zadržali pri tehničnih urednikih, saj so bili izzvani, da izmed treh fotografij – ena je bila naslednji dan na naslovnici Dela – izberejo pravo in utemeljijo izbor. Šolarji so bili zagnani in polni idej. Pravi mladi novinarski umi.

V nadaljevanju vtisi nekaterih učencev 7. a:

Ko smo obiskali Delo, se mi je zdelo zanimivo. Zapomnila sem si, da shranjujejo vse časopise in da shranjujejo nekatere časopise od drugih ljudi, imajo več televizij, da gledajo poročila in gledajo tudi, kako so ogledani po spletu. Na začetku nas je novinarka vprašala za naše mnenje za naslovnico. Bilo je zanimivo in poučno. (Delfina)

Pošiljam vam vtise z včerajšnjega obiska Dela: najbolj sem si zapomnila ustvarjanje naslovnice časopisa in izbiranje slike za naslovnico, zanimivo mi je bilo delo oblikovalca in njegov način dela, zapomnila sem si, da za poklic novinarja ni najpomembnejši opravljen študij novinarstva, temveč radovednost, razgledanost in zanimanje za dogodke doma in po svetu. (Inja)

Ko smo bili na Delu, smo se veliko naučili in so nam tudi pokazali, kako izdelujejo časopis. Všeč mi je bilo, da so nas vprašali, katero naslovnico bi izbrali za naslednji dan. Bili so prijazni. Naučili smo se veliko novih stvari. (Zana)

Šli smo na obisk na Delo, kjer izdelujejo časopise. Zelo je zanimivo iskati informacijo o naši šoli v arhivu. Všeč mi je bilo izbirati fotografijo za naslovnico časopisa za naslednji dan in se slikati. Izvedela sem, da je zelo pomembno, da je novinar radoveden. (Saša)

Obiskali smo časopisno hišo Delo, tam sem si najbolj zapomnila, da smo izbrali naslovnico za Delo in da smo se slikali. Zanimivo je bilo tudi v arhivu, kjer smo si ogledali vse prispevke na temo naše šole. (Eliza)

Meni je bil ogled časopisne hiše zelo všeč. Najboljše mi je bilo v arhivu, ker si nikoli nisem predstavljala, da vse časopise in članke zbirajo. Izvedela sem tudi nekaj novega, npr. kako pride do nastanka časopisa in o formatih, na katere tiskajo. Meni se zdi delo tistih novinarjev, ki delajo tam zelo zanimivo, zato upam, da bom lahko to enkrat postala tudi jaz. (Tara)

Na Delu sem spoznala veliko zanimivih stvari: kako nastane časopis. Všeč mi je bilo, ko smo izbrali naslovnico časopisa za naslednji dan, tudi v arhivu je bilo zanimivo, da vse to hranijo.

Ogled se mi je zdel zanimiv. Najbolj mi je bilo všeč tam, kjer so delali članke za časopis. Tudi arhiv je bil zanimiv, smešno se mi je zdelo, da imajo televizijo. (Neža)

Spoznali smo delo novinarjev. To sploh ni lahko. Vsi morajo delati zelo hitro. Obisk Dela mi je bil zanimiv. (Živa)

Všeč mi je bilo, da so nas tako lepo sprejeli, zdi se mi, da delo ni zelo težko. Seveda pa so mi bila všeč tudi darila. Imajo urejen arhiv, kjer so vsi članki o OŠ Prežihovega Voranca. (Aljaž)

Bili smo prijazno sprejeti v novinarskem centru, kjer potekajo priprave za izdajo časopisa. Šli smo tudi v arhiv, ki je bil zanimiv. Izvedeli smo, kakšna so načela novinarja in kakšno izobrazbo moraš imeti, da to postaneš. (Marko)