Podelili smo 30. Delovo literarno nagrado kresnik

Podelili smo 30. Delovo literarno nagrado kresnik

2020-08-30T07:51:33+02:00

V organizacije medijske hiše Delo je žirija nagrado kresnik podelila Veroniki Simoniti in njenemu  romanu Ivana pred morjem. Kresni večer s slovesno razglasitvijo dobitnika Delove nagrade za najboljši slovenski roman preteklega leta in prižigom kresnega ognjišča je bil tradicionalno na Cankarjevem vrhu na Rožniku 23. junija.

Petčlanski žiriji je predsedovala Delova novinarka zunanjepolitične redakcije Mimi Podkrižnik, v kateri so sodelovali še samostojna strokovna sodelavka na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo FF Anja Mrak, publicistka in prevajalka Mateja Komel Snoj, dr. Alen Albin Širca, asistent na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo FF, in Peter Svetina, profesor za slovensko in južnoslovanske književnosti na inštitutu za slavistiko Alpsko-jadranske univerze v Celovcu.

Poleg Ivane pred morjem Simonitijeve so se za prestižni naziv potegovali še Sonce Petovione Branka Cestnika, V Elvisovi sobi Sebastijana Preglja, Norhavs na vrhu hriba Suzane Tratnik in Izvirnik Jiřija Kočice.

Letošnja prireditev je bila zaradi korona virusa in upoštevanja navodil zdravstvene stroke prvič zastavljena nekoliko drugače. V dogajanje na Rožniku smo vpletli v naprej posnete elemente in prireditev v neposrednem prenosu predvajali na delo.si/kresnik. Za vse podpornike slovenske literature, ki so nas spremljali preko ekranov, smo pripravili zanimiv, gledljiv in kratkočasen program.

Kresnik je letos praznoval 30. jubilej. Zakladnica slovenskih romanov je res bogata; od davnega leta 1991, ko smo ga prvič podelili v Razkrižju ob Muri, se je število izdanih romanov podeseterilo, kar kresnikovo žirijo postavlja pred vedno večji izziv.

Z Rožnika smo se ob 19.45 v živo javili prvič, in sicer s podelitvijo kresnika zadnjega desetletja, ki ga je komisija v sestavi vseh dosedanjih članov podelila Dragu Jančarju za roman To noč sem jo videl. Kresnika je za ta roman, ki je izšel pri Založbi Modrijan, prejel 2011. Sledil je film, v katerem smo se sprehodili čez zadnjih 30 let podeljevanja kresnika, uvodno besedo pa smo dali očetu kresnika Vladu Žabotu.

Program je vodila Vesna Milek, pogovore s finalisti pa so s prebranimi odlomki iz njihovih romanov povezovali slovenski igralci. Glasbeno so dogajanje popestrili ljudske pevke iz skupine Drumlce in duo Silence. Namesto kresa je tokrat gorel simbolični ogenj, ki je kljub temu pričaral čarobno razpoloženje.