Za Ono 365 razglasili skupino medicinskih sester na covidnih oddelkih in v domovih za starejše

Za Ono 365 razglasili skupino medicinskih sester na covidnih oddelkih in v domovih za starejše

2021-05-05T10:05:00+02:00

Medijska hiša Delo je organizirala enajsto slavnostno razglasitev Ona 365. Predstavili so deseterico izjemnih žensk, ki so v zadnjem letu s sočutnim, vztrajnim in odločnim delovanjem naredile neverjetne premike v družbi za vse nas. Strokovna komisija je za Ono 365 razglasila skupino medicinskih sester na covidnih oddelkih in v domovih za starejše, ki v nepredstavljivih okoliščinah požrtvovalno, s srcem in odgovornostjo skrbijo za vse, ki potrebujejo pomoč, in rešujejo življenja. Priznanje sta v imenu skupine prejeli Janja Perme Hajdinjak z ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter Valerija Karneža iz Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah.

Strokovna komisija in uredništvo One ter Oneplus so skupino predstavili z naslednjimi besedami: »Medicinske sestre in tehniki zdravstvene nege so temelj zdravstva. Med epidemijo covida-19 so izpostavljeni nečloveškim naporom in pričakovanjem, a podnevi in ponoči skrbijo, da tudi v nenormalnih okoliščinah bolniki čutijo, da so na tem svetu vedno ljudje, ki jim je mar. Čeprav tvegajo ne samo lastno varnost, temveč tudi zdravje svojih bližnjih, svoje delo opravljajo z občutkom globoke odgovornosti in odprtega srca. Za kaj se borijo? Za vse nas.«

Sabina Obolnar, urednica One in odgovorna urednica Oneplus, je v svojem uvodnem govoru poudarila: »Letošnji izbor za Ono 365 je poseben, ampak ne zato, ker živimo v času epidemije, ki je naša življenja že nekajkrat zavrtela naokrog, temveč je poseben zato, ker v tako zahtevnih časih stopamo v ospredje ženske: s svojo vztrajnostjo, borbenostjo in odločnostjo za – prav. Izbor je poseben tudi zato, ker bi pravzaprav lahko skorajda na vseh deset mest imenovali skupine žensk, ki dejansko delajo neverjetne premike: medicinske sestre, zdravnice, učiteljice in še in še; na posebno mesto bi morali dati mame, ki so tudi medicinske sestre, zdravnice, učiteljice, šolajo otroke od doma, skrbijo za ostarele starše, imajo otroke s posebnimi potrebami … In imajo sebe. Neverjetne zgodbe, neverjetne preizkušnje. Ampak ženske to zmoremo. Nikoli ni bil primernejši čas, kot je danes, za podelitev naslova Ona 365.«

Strokovna komisija, ki jo vodi Sabina Obolnar in jo sestavljajo še urednik Sobotne priloge Ali Žerdin, filozofinja Valentina Smej Novak in publicistka Bojana Leskovar, je prepoznala deset nominirank, katerih dela navdušujejo s širšimi družbenimi učinki. Med njimi so poleg zmagovalk še: Ana Petrič, direktorica DEOS, Centra starejših Notranje Gorice, Ajša Zdovc, pobudnica projekta Pomagajmo otrokom do toplega obroka, Duška Milovanović, Borova mama in ena od pobudnic ocene ustavnosti odloka o zaprtju šol, Hana Košan, strokovna vodja programa Društva Kralji ulice, Mateja Sattler, okoljska aktivistka in članica društva Eko Anhovo, prof. dr. Bojana Beović, dr. med., infektologinja in vodja strokovne skupine za covid-19, Alenka Artnik, potapljačica in svetovna rekorderka v potapljanju na vdih, dr. Kaja Širok, zgodovinarka in do nedavnega direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Nuša Stanič, prostovoljka, ki je s hrano za živali pomagala po potresu na Hrvaškem.

Letos je uredništvo One bralke in bralce prvič pozvalo, da sami predlagajo, katera ženska se jim je v preteklem letu najbolj vtisnila v spomin s svojim delom, pogumom, odločnostjo. Odzvali so se v velikem številu in daleč največ glasov je prejela prof. dr. Bojana Beović.

Razglasitev One 365 je potekala na spletni strani www.onaplus.si in je bila epidemiološkim razmeram primerno vnaprej posneta. Prireditev je povezovala Mateja Rosa, za glasbeni vložek je poskrbela harfistka Anja Gerbec.

Pokrovitelji projekta Ona 365 so: Medex, Lidl, Abena-Helpi, Ars Pharmae, Advamed – Suki, Lasaffre Slovenija, Lekarna Ljubljana.

Prireditev se je končala s pobudo uredništva One za podporo gibanja #nisisama in prošnjo, da v torek, 2. 3. 2021, ob 18. uri s sporočilom #nisisama vsi stopimo na terase, balkone ali dvorišča in skupaj simbolično podpremo gibanje, ki ga je urednica Sabina Obolnar utemeljila z naslednjimi besedami: »Gibanje #nisisama od nas zahteva veliko zrelosti, odgovornosti in odločnosti. Najprej pri sebi. In zase. Kdo sem? Ali bom še vedno dovolila, da me kdor koli zlorablja, šikanira, ponižuje, nadleguje? Iztreblja. Zasebno in javno. Pod masko politike, službe, doma. Ker sem. Ženska. Samo zato, ker sem ženska. Dovolj je tega blata šentflorjanskega.«

 

Več: https://onaplus.delo.si/ona-365